Републиканците очакват президентът Доналд Тръмп да обяви днес, че номинира съдия Ейми Кони Барет за вакантното място във Върховния съд на САЩ след кончината на съдия Рут Бадер Гинсбърг, съобщиха източници от Републиканската партия, цитирани от Си Ен Ен и Асошиейтед прес, информира БТА.

Съдия Барет беше назначена от Тръмп за председател на федералния Седми окръжен апелативен съд в Чикаго през 2017 г. и е известна с консервативните си религиозни възгледи. Изборът на 48-годишната Барет, практикуваща католичка, майка на седем деца, противничка по лично убеждение на аборта, може да мобилизира религиозния консервативен електорат, на който разчита Тръмп, отбелязва Франс прес.

Ако кандидатурата ѝ бъде утвърдена от Сената, това ще осигури на консерваторите решаващо мнозинство от 6 срещу 3 гласа в съда във време на остри политически разделения в САЩ. Републиканците в Сената се готвят за изслушвания в комисии до две седмици и вот в пленарна зала преди изборите на 3 ноември. Утвърждаването на кандидатката на Тръмп изглежда сигурно, тъй като републиканците разполагат с мнозинство от 53 срещу 47 гласа в горната камара на Конгреса и само двама сенатори от неговата партия дават признаци, че са против ускорения процес, отбелязва Ройтерс.