Демонстрациите срещу правителството на министър-председателя Бойко Борисов продължават вече единайсет седмици. Когато по-рано през тази седмица сред протестиращите се появи и евродепутатът от Зелената партия Даниел Фройнд, той беше посрещнат с овации, се казва в репортаж от София на Сърджан Говедарица за германската обществена телевизия ARD. 

Фройнд е член на Бюджетната комисия в ЕП и ръководи дейността на парламентарна група за борба срещу корупцията, в която участват представители на различни фракции. Той пристигна в България, за да си състави мнение за начина, по който се изразходват европейските пари в страната.

Неговата оценка е недвусмислена: „Ако утре решим да спрем европейските пари за България, ще отнемем не хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси“. И още: „Затова смятам, че това тук е правилното средство за оказване на натиск за реформи и промени." 

Мрежа от политици и олигарси

Думите на Фройнд са в съзвучие с исканията на демонстрантите, които от седмици искат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите ги обвиняват, че са изградили система от обвързаности, в която политици и олигарси се облагодетелстват от обществените поръчки и средства, а правосъдието ги закриля.

ЕС пък косвено подкрепя тази корумпирана система с парите, които получава България от Общността, както и заради липсата на достатъчно контрол от негова страна. 

„Европа със сигурност вижда какво става тук“, казва анонимен демонстрант и добавя: „Не знам дали умишлено или не, но ЕС определено закъснява с реакцията си.“

Има опасност от ескалация

Лозан Панов е един от малцината, които си позволяват да говорят открито. Председателят на Върховния касационен съд е пределно прям и по време на интервюто: „В повечето случаи европейските средства в България изтичат в ръцете на една малка елитна група“, казва той пред автора на репортажа Сърджан Говедарица. 

Според Панов по този начин се помага на държавата да установи и да удържа контрола си над медиите и институциите, а управляващите няма сами да се окажат от този контрол, уверява той. Панов се опасява, че ако ЕС не реагира по някакъв начин, е възможно нещата да ескалират в страната.

От присъединяването си към ЕС преди 13 години България, както и Румъния, е обект на контрол от ЕК заради дефицитите в правовата държавност, и е насърчавана да извършва реформи. Поне теоретично, тъй като на практика този инструмент се оказва беззъб.

 

Полугодишните доклади от Брюксел за напредъка на страната имат твърде малко общо с реалностите в България – гласи упрекът, който отправя и съдия Панов. Той дава пример с главния прокурор Гешев: „Той има неограничена власт, стои на върха на една пирамида и определя кой да бъде преследван от закона и кой – не“, казва магистратът. „С други думи: вместо да защитава хората в България от бандитите, прокуратурата и главният прокурор правят точно обратното – разпъват защитен чадър над приятелите и атакуват политическите и икономическите врагове.“

„Криза на европейската правова държава“

„ЕС, сляп ли си или го харесваш?“, пише на един от плакатите, носени от демонстрантите. На него се вижда министър-председателят Борисов в дружески прегръдки с германската канцлерка Ангела Меркел, с френския президент Макрон и други европейски лидери.

Това, че сега един евродепутат е дошъл на протестите, се коментира от един от участниците по следния начин: „По-добре късно, отколкото никога“. А евродепутатът Фройнд прави следното мрачно обобщение, отнасящо се не само за България: „Имаме криза на европейската правова държава. Срещу която трябва да подходим решително“.

В противен случай ЕС ще изгуби от една страна хората в България, които могат да останат с впечатлението, че Европа финансира корумпирани структури. „Но ние ще изгубим и хора от останалата част на Европа, ако те останат с впечатлението, че ЕС раздава пари безконтролно.“

"Дойче веле"