Корупция и проблеми с правосъдието има в цяла Европа. "Клепането" в чуждите посолства е "комплексарщина". Смешна е и конструкцията "Колко осъдени министри има в България?", сякаш е нормално министрите да са осъждани.

Това заяви бившият министър-председател и първи демократичен премиер в България след падането на комунизма Филип Димитров, който днес е конституционен съдия, в интервю за Нова тв. Преди седмица блогът "Истории от прехода" публикува негово пространно интервю, след което той бе охулен, най-вече в социалните мрежи, като застъпник на властта на фона на продължаващите над 80 дни антиправителствени протести. 

Конституцията е предвидила определен цикъл на избори, за да не може час по час хората да си сменят меннието, заяви днес Филип Димитров, уточнявайки, че има и механизми за предсрочни избори. Той обаче изрази възмущение от формулировката, че някой говори от името на "народа". 

"Имат право да изразят мнения, но се дразня, че някаква част от хората започват да претендидат, че са "народът". "Народът" е когато отидеш на избори или референдум. Претенцията, че народът може да бъде дефиниран от всеки, който реши, че има възможност да вдигне гласа си, е некоректна.

Аз съм имам честта да участвам в нещо, наречено революция - когато България отхвърли режим, а не правителство. И въпреки това видяхме, че това, което по мое мнение сме искали, не е било приемано от хората", заяви бившият лидер на СДС.

По думите му "революцията не е да искаш оставката на Иван или Драган".

"Когато чуя "въстание", се сещам за Гео Милев, за шопи със сопи тръгват да правят нещо. За "мирно въстание" досега не бях чувал", заяви по повод на организираните до момента три "велики народни въстания" от антиправителствените демонстранти.

Според него проектът на ГЕРБ и Обединени патриоти за нова конституция може да е само иницииране на дебат и подтикване на останалите участници да изразят мнение. Същественото за него било в самия дебат, а не конкретните текстове и кога точно се повдига темата - в края на мандата на това управление, в което мнозина виждат опит на ГЕРБ да протака с оставка. "Когато един парламент тъккмо се е събрал и има две години?" - попита по повода Филип Димитров. 

Дали да се намали мандатът на главния прокурор, каквото предложение има в проекта? Според конституционния съдия "има аргументи и за едното, и за другото". "Когато искаме да е максимално независим от изпълнителната власт, е логично да е по-дълъг и обратното - може конюктурата да му влияе, ако има възможност да е по-често сменян".

Относно интервюто в блога, посочи, че имам принцип да избягва да чете коментарите в социални медии, защото в огромната си част са изразяване на чувства, а не коменатри по съдържанието на казаното. 

Той повтори тезата си, че е голяма вреда за България да бъде представяна като различна част на Европа. "Това е голямо наливане на вода в евразийската мелница", заяви. По думите му няма "те, европейците" и "ние, българите".

"Трябва да се самоуважаваме. Не мисля, че ходенето да се клепаме по посолствата, е нещо, което помага на България. Има нещо много комплексарско в това. Този начин на поведение лично за мен е неприемлив", заяви Филип Димитров.

По думите му е правилна посоката, която е избрала България. Изолирана, местна балканска държавица или част от евразийския съюз, е алтернативата. "Извървели сме труден път и все пак сме постигнали голям напредък - мнозинството живее по-добре от друг път", смята той, с уточнението, че има още много за вършене.

Според Димитров навсякъде в Европа се вдигат гласове, че съществува корупция, че има проблеми с правосъдието. Но "стигна се дотам, до смешната конструкция, че да питат "колко осъдени министри имате" - сякаш това е нормално".

По думите му хората мерят другите със своя аршин - ако виждат само черното в другия, значи и те самите са черни.