Прокурорите от Европейската прокуратура положиха днес клетва, съобщи Еврокомисията.

Така Европейската прокуратура започна работа.  Тя се оглавява от румънката Лаура Кодруца Кьовеши.

Всяка от 22-те страни членки на ЕС, участващи в Прокуратурата, има свой представител. Сред тези държави е и България. Представителят на страната ни е Теодора Георгиева.

Церемонията по вктъпването в длъжност на прокурорите се състоя в Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург.

„Престъпниците не познават граници. Време е и прокурорите да не познават“, се казва в съвместно изявление на трима еврокомисари – Вера Йоурова (зам.-председател на ЕК, отговарящ за прозрачността и ценностите), Йоханес Хан (бюджет и администрация) и Дидие Рейндерс (правосъдие).

Те уверяват, че Европейската прокуратура ще промени ситуацията в борбата срещу трансграничните финансови престъпления. Тя трябва да допълва работата на Евроюст – Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие, и ОЛАФ – Службата за борба с измамите.

Що е то?

Европейската прокуратура е независима служба, натоварена с разследване, преследване и изправяне пред съда за престъпления срещу бюджета на ЕС като измами, корупция или трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Списъкът на престъпленията може да бъде разширен в бъдеще и в него да бъдат включени деяния като тероризъм.

22 страни, сред които и България, участват в Европейската прокуратура. Петте държави, които засега са извън нея - Швеция, Унгария, Полша, Ирландя и Дания, могат да се присъединят по всяко време.

Централата на Европейската прокуратура е в Люксембург. Там ще бъдат главният прокурор и Колегията на прокурорите от всички участващи страни.