Министерството на финансите отваря вратата към надхвърлянето на регламентирания дефицит в бюджета от максимум 3% на годишна база. Това става през искана и пусната за обществено обсъждане промяна на Закона за публичните финанси, в която ресорното ведомство предлага да му бъде разрешено да надвиши тези параметри. 

Към момента очакването бе, че дефицитът в хазната ще удари 2,9% от брутния вътрешен продукт. Такива числа поне бяха заложени в актуализация на бюджета, която Народното събрание одобри след започването на коронавирусната криза и обявяването на първите пакети от икономически мерки в подкрепа на бизнеса и хората. Така бюджетът щеше да се движи в разписаните правила по закон и при спазване на тавана, заложен в Договора за функционирането на Европейския съюз. 

Българските власти обаче очевидно смятат да се възползват от разхлабването на правилата в блока. Припомняме, че преди месеци Еврокомисията позволи на страните членки да дерогират ограничението за дефицит от БВП и временно да имат право да надвишават изисканите нива. България трябва да промени и вътрешното си законодателство по темата, което е сходно. Предлага се увеличение на годишния бюджетен дефицит по консолидираната фискална програма, изичслен на касова основа, да се увеличи от 2 на 3 процента. 

В мотивите към законопроекта е записано, че исканото изменение ще може да важи при "извънредни обстоятелства (необичайни събития) извън контрола на Министерския съвет, имащи сериозно въздействие върху финансовата позиция на сектор "Държавно управление". Тоест пряка връзка към пандемията и дупката в хазната. 

Все още не е ясно дали новият текст се предлага заради готвена втора актуализация на настоящия бюджет или за да подготви почвата за новия бюджет 2021. Отново в мотивите е записано, че срокът обществено обсъждане е скъсен на 14 дни, тъй като започва новата бюджетна процедура - 31 октомври. 

Припомняме, че по последни данни българската хазна се движи с излишък от 1,5 млрд. лв. при постоянно намаляващи приходи от данъци, акцизи и други. Очаква се през третото и четвъртото тримесечие правителството да засили своите харчове и да започне за изплаща отложените плащания. Номиналното очакване за дефицит по настоящата актуализация е за 3,5 млрд. лв.