Българската столица София загуби цели 33 места в класацията на световните финансови центрове за 2020 година. Анализът, изготвен от специализираната компания Z/Yen, обхваща 111 града от целия свят и се смята за един от добрите индекси по темата, ползван често от инвеститорите. Тазгодишният доклад бе публикуван днес. 

Данните показват, че София печели 95-ата позиция за 2020 г. За сравнение - през миналата година столицата ни бе поставена на 62-ро място. Резултатът ни изпраща в дъното на класацията, а единствените други две столици, които бележат такъв драматичен спад, са азербейджанската Баку - от 57-мо на 98-мо място и казахстанската Алмати - от 55-то на 99-то място. 

Непосредствено преди София е Буенос Айрес (Аржентина), а след нас остава Найроби (Кения). В Източна Европа първите три места на градовете инвестиционни центрове са заети от Варшава (Полша), Москва (Русия) и Истанбул (Турция), които в общата класация са съответно на 57-ма, 62-ра и 64-а позиция. Атина е успяла да се изкачи с 4 позиции от 96-о до 92-ро място, а Будапеща остава 101-а, след като миналата година бе на 84-а позиция, пише БТА.

Очаквано - номер едно в света остава Ню Йорк, който запазва лидерското си място за поредна година. След него остават Лондон, Шанхай, Токио и Хонконг.

Рейтингът на Зед/Йен се публикува на всеки шест месеца от 2007 година. Градовете се оценяват по 138 показателя, разделени в пет групи - бизнес климат, развитие на финансовия сектор, човешки капитал, инфраструктура и репутация. Индексът се основава както на статистически данни, така и на резултатите от анкети, проведени сред професионалисти от финансовия сектор.