Дългогодишният генерален директор на НДК Христо Друмев бе заличен от списъка със свидетели по делото срещу Мирослав Боршош, което крета в Софийския градски съд.

Това стана днес след един несполучлив опит свидетелят да дойде миналия петък, за когато бе призован.

Днес съдът запозна страните с официално постъпила молба от Друмев, в която се изтъква, че е в напреднала възраст (известният бонвиван и бриджор е роден през 1932 г., б.а.).

Прокуратурата, макар и да бе "за" разпит на Друмев, днес си обърна мнението е се съгласи със становището да бъде заличен. Съдът отбеляза, че евентуалните негови показания могат да дадат данни, които подлежи да се установят и по друг начин - например с документи. Ако има нужда, съдът е готов да ревизира становището си.

Интересно е, че след почти четвърт век начело на най-големия ни конгресен център, Друмев е отстранен именно от ГЕРБ от поста - на 4 май 2011 г. Боршош пък пое НДК през 2014 г. и бе уволнен със заповед на Лиляна Павлова през юни 2017-а. Стовари му се и прокуратурата. Това бе "прочетено" от анализатори като война за "усвояване" между две различни лобита в ГЕРБ.

Делото срещу Боршош и доверения му човек - Валентин Кръстев, със сигурност ще се запомни с това, че, освен че върви мудно и мъчително, по него свидетели бяха доста ВИП-ове като министрите Деница Златева, Томислав Дончев и Лиляна Павлова (по повод европредседателството), както и на бившият министър на културата Вежди Рашидов. - нищо че по време на неговия мандат му "изземват" НДК.

Казусът продължава с разпит на свидетели.