Доналд Тръмп искал да избере дъщеря си Иванка Тръмп за вицепрезидент по време на президентската кампания през 2016 г. Това твърди Рик Гейтс - бивш зам.-ръководител на президентската кампания на президента през 2016 г., в поредната книга за администрацията на републиканеца, която ще излезе на 13 октомври, съобщи "Блумбърг", цитиран от "Гардиън".

"Мисля, че трябва да бъде Иванка", цитиран е Тръмп в книгата "Противна игра: Историята на вътрешен човек за това как Тръмп спечели, Мюлър се провали и Америка загуби". "Какво ще кажете за Иванка като моя вицепрезидентка?"

Иванка и съпругът ѝ Джаред Къшнър са съветници в Белия дом. Дъщерята на Тръмп никога не се е кандидатирала за избори, но във Вашингтон се шушука, че има сериозни политически амбиции - дори, че смята да се яви на президентските избори през 2024 г. 

Гейтс е убеден, че Тръмп не се е шегувал с предложението си да избере 34-годишната си дъщеря за вицепрезидент.

"Всички глави се обърнаха към нея и тя изглеждаше изненадана", твърди бившият съветник на държавния глава. "Всички познавахме Тръмп достатъчно добре да си държим устите затворени и да не се смеем. Той продължи: "Тя е блестяща, тя е умна, тя е красива и хората я обичат!"

Иванка бързо отвърнала, че това не е добра идея. Според Гейтс настоящият вицепрезидент, по онова време губернатор на Индиана, Майк Пенс е бил избран заради "жесток и продължителен" монолог по адрес на Хилари Клинтън - кандидат-президентката на Демократическата партия през 2016 г.

В края на 2019 г. Гейтс се призна за виновен в лъжесвидетелстване и финансови измами. Преди това специалният прокурор Робърт Мълър бе повдигнал обвинения срещу него като част от разследването за съучастничеството между Русия и предизборния щаб на Тръмп по време на президентската кампания. Гейтс бе осъден на три години пробация.

Белият дом не е коментирал статията на "Блумбърг".

Гейтс разкрива и имената на други личности, които са били предложени на Тръмп за потенциален вицепрезидент - сенатора на Тенеси Боб Коркър, сенатора на Алабама Джеф Сешънс (той бе първият главен прокурор в администрацията на Тръмп), сенаторът на Айова Джони Ернст и бившият министър на отбраната Робърт Гейтс.

Иванка и Къшнър си харесали бившият говорител на Камарата на представителите и бивш кандидат-президент (през 2012 г.) - Нют Гингрич.

Книгата на Рик Гейтс не е атака срещу Тръмп, за разлика от тома на бившия съветник на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън - "Стаята, в която се случи: Мемоари от Белия дом".

"За разлика от множество други мемоари на бивши служители на Тръмп, книгата на Гейтс не е разобличаваща, а по-скоро служи като защита на президента и как той други са помогнали за избирането му".

В една от тези "разобичаващи" книги, "Мелания и аз: Възходът и падението на приятелството ми с Първата дама", авторката Стефани Уинстън-Уолкоф твърди, че Гейтс е работил заедно с Иванка против Мелания Тръмп.

Уинстън-Уолкоф пише, че има подозрения дали Гейтс не стои зад скандала с плагиатството на реч на Мишел Обама от Мелания Тръмп по време на реч в Кливланд през 2016 г.

"Ако Иванка е контролирала Рик, а за Рик се смята, че е писал речта на Мелания, това означава ли, че Иванка стои зад този саботаж?"

Авторката посочва, че Мелания често е наричала помощниците на доведената си дъщеря "змии".