Един от кандидатите за канцлер от ХДС и председател на комисията по външните работи на Бундестага в Германия Норберт Рьотген предупреди в интервю за „Политико“, че преизбирането на Тръмп за президент на САЩ ще застраши трансатлантическите връзки.

„Сегашната администрация на президента действа по логиката на наказанието, ако не им се подчиняваш. На такава база не може да се гради партньорство“, казва той.

Членовете на ХДС избягват да заемат открито страна преди американски избори през ноември и такава категорична позиция на един от водещите политици в партията показва колко напрегнато е в Берлин преди вота в САЩ, коментира списанието. Думите на Рьотген показват и колко песимистично е настроено управлението в Германия по отношение на съвместната работа с Доналд Тръмп.

„Страна, която е толкова разделена вътрешно и задава такъв горчив тон ще загуби водещата си роля в международните отношения, ще се създаде вакуум и ще се появят други сили, които ще го запълнят“ предупреждава още германският кандидат.

Ако пък спечели Джо Байдън, Германия очаква САЩ да се върнат към диалога, базиран на рационално мислене и сътрудничество, посочва още той.

Норберт Рьотген е един от германските политици, които са добре приети и познати в Републиканската партия в САЩ и е един от главните посредници в политическите взамиоотношения на двете държави. В САЩ той е сред неколцината добре познати германски политици и мнението му е от значение, което прави изказването му още по-тежко, коментира „Политико“.

Сред най-големите тревоги за бъдещето на международните отношения Рьотген посочва отношенията с Китай. С Байдън начело вероятно бихме могли да създадем обща стратегия по отношение на Пекин, смята той.