Прозорецът от възможности за задействане на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия бързо се затваря.

За това предупреди зам.-председателят на Еврокомисията за междуинституционалните отношения Марош Шефчович след поредното заседание на съвместната комисия „ЕС-Великобритания“.

Той изтъкна, че е настоял пред Лондон спешно да ускори работата по всички аспекти на Протокола, най-вече върху санитарния и фитосанитарния контрол, свързаната с митниците IT система, както и регистрацията на търговците от Северна Ирландия с цел отчитане на ДДС.

Шефчович коментира и приетия наскоро от долната камара на британския парламент закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство.

„Ние поддържаме позицията си, че ако законът бъде окончателно приет в сегашния му вид, той ще представлява изключително сериозно нарушение на Протокола като основна част от Споразумението за излизяне, а също така и на международното право. Споразумението трябва да се приложи, а не да се предоговаря, камо ли да се променя едностранно, пренебрегва или да не се прилага. Едва ли по-категорично може да се каже, че Протоколът специално е предназначен за защита на Споразумението от Разпети петък в Белфаст, както и на постиженията на мирния процес, включително въвеждането на твърда граница на остров Ирландия“, каза еврокомисарят.

Той изразил сериозно безпокойство и мъм връзка с новата схема за придобиване на статут на уседналост на Острова.

„На практика статутът прави разлика между европейските граждани с един и същ статус за пребиваване. В този си вид той подкопава правната сигурност и нарушава правата. Не можем да имаме бенефициенти според Споразумението за излизане, които да са първа и втора класа“, категоричет бе Шефчович.

Зам.-председателят на ЕК припомни, че до края на преходния период за Брекзит остават по-малко от 100 дни. И посочи, че е предложил следващото заседание на смесената комисия да се проведе най-късно в началото на октомври.