С думите "нещо, което не е казано от нас, не е истина", здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни защо се връщат от тази седмица коронабрифингите. 

„Защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения“, каза пред бТВ министърът. 

Пресконференциите ще се провеждат в четвъртък в Министерството на здравеопазването, а в тях ще участва министърът на здравеопазването и представители на Националния оперативен щаб. 

„Ще бъдат поканени всички журналисти и ще е отворен за въпроси, не е задължително да се излъчва“, каза министърът. 

По думите му ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза. От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в ЕС, преди бяхме на второ място по заболеваемост, отбеляза министърът.

И разказа, че броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури. 

За повишаването на броя на заразените министърът обясни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията, добави той. 

„Нямаме притеснения за ситуацията в българските училища, следим всеки случай със загриженост и вземаме необходимите решения в момента. Такъв е случаят в Габрово, такива са и случаите в София. Решенията се вземат в полза на гражданите“, категоричен беше здравният министър. 

"КПП-та не са обсъждана мярка в България. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втърдяване на мерките", заяви проф. Костадин Ангелов. 

И припомни, че към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина и дезинфекция.

"В народното събрание трябва да се носят, обясних го много ясно на депутатите. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места. Всеки, който нарушава правилата ще бъде санкциониран – това е принцип", отбеляза министърът. 

Той уточни, че глоби ще има за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на БСП и при посещението на министър-председателя в Ловеч.

"Не следим само броят на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, и как са разположени случаите – в групи или дифузно. Следим всички тези данни. В момента нямаме нужда от разширяване на мерките", коментира здравният министър. 

"Заразяваха се по баровете на затворено, пеенето на ухо по хладни механи"

Паралелно по Нова тв говори директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му през септември разпространението на коронавируса у нас е на ниски нива, но с циркулацията на грипните вируси през ноември се очаква покачване.

Кантарджиев отново даде заявка, че държавата няма да се "затваря" за втори път, но и посочи критичните нива, при които това може да стане - при 1500 новоинфектирани на седмица. Решението към момента е областните щабове да действат сами за всяка конкретна ситуация. 

"Идеята е не да се затваря държавата, а някое предприятие", посочи членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Не очаквам да има затворени училища, ако хората нагло не демонстрират неносене на маски", допълни той.

Аз лично, с нашия климат, не съм за маски на открито - заяви още Кантарджиев, посочвайки, че влагата благоприятства за разпространението на вирусите. През лятото сме били навън, но: "заразяваха се по баровете на затворено, пеенето на ухо по хладни механи".

Той отново коментира скептиците по отношение на COVID-19 в контекста на въпрос за починали млади боледуващи, без да имат придружаващи заболявания.

"Свива ми се сърцето... и като си помисля, че това се прави от наглост, защото няколко човека като застанат по телевизията и разказват какво са прочели, хората нямат доверие в медицината. За съжаление лекари приказват такива неща, че както лекар ми е трудно да обясня на колеги", заяви.

Кантарджиев направи прогнозам че ако коронавирусът не бъде ликвидиран до началото на есента на 2021 г., значи това ще стане към края на 2022 г. Ваксини в Европа пък се чакат в последните два месеца на тази година, януари следващата.

По повод бързото изчерпване на противогрипните ваксини в аптечната мрежа, проф. Кантарджиев препоръча да се търсят след 15 октомври. Както и прием на витамин D.