Обявяването на победителя от изборите в САЩ обикновено отнема няколко часа след затварянето на изборните секции. Тази година обаче, с увеличения брой гласували чрез пощите, преброяването на гласовете би могло да отнеме дни.

Социалните мрежи виждат огромна заплаха за обстановка в страната през този период. Причината е, че и Доналд Тръмп и Джо Байдън биха могли предварително да се обявят за победители в интернет пространството, а това би нагнетило още повече обстановката в и без това крайно поляризираната страна. 

Преди три седмици Марк Зукърбърг заяви, че е "притеснен", именно защото социалните мрежи биха се превърнали в бойно поле. 

"Нашата страна е толкова разделена, а резултатите от изборите биха отнели дни и дори седмици да бъдат финализирани Това увеличава рискът от гражданско неспокойство.", написа на страницата си във Facebook Зукърбърг.

Очакванията от изборите са: по-голямата част от подкрепата за демократите да дойде по пощите, а за републиканците - от избирателните секции. Причината е, че президентът Тръмп от известно време сигнализира, че гласуването по пощата би могло да бъде фалшифицирано, макар че за това няма доказателства, и апелира избирателите да гласуват присъствено.

Демократите пък генерално са по-притеснени от пандемията и окуражават хората да гласуват дистанционно.

Според един от предвидените сценарии се очаква Тръмп да спечели на деня на изборите, тъй като бюлетините вече ще са преброени, а той ще се обяви за победител в надпреварата чрез профилите си в социалните мрежи. Но в следващите дни, с преброяването на гласовете по пощата, Байдън би могъл да настигне опонента си.

Очаква се това да се случи, защото до сега Тръмп заявява идеите си в социалните платформи, а после ги реализира. Дори ако не спечели в деня на вота, шефовете на Twitter и Facebook очакват от Тръмп да оспори гласуването, както се случи през 2018 във Флорида.

"Трябва да знаем резултатите от гласуването на деня, а не след дни, месеци или години!", написа Тръмп в Туитър през юли

От Фейсбук и Туитър заявиха недвусмислено, че няма да позволят на Доналд Тръмп и Джо Байдън да се обявят за победители преди да излязат крайните резултати преброяването. Twitter ще премахва всякаква подвеждаща информация, която би повлияла на нагласите на обществото. Facebook ще забрани всякакви реклами от американски политици с твърдения за предварителна победа, ще премахва и съдържание с дезинформационен характер относно гласуването. Google също ще спре да пуска политически реклами след изборния ден. 

В своето начинание собствениците на технологичните гиганти виждат и огромна заплаха. Цензурата на хиляди политически публикации и забраните за свободно ползаване на приложението за двамата кандидат-президенти, биха могли да предизвикат в тях желание за разплата със социалните мрежи.  Един от начините това да се случи е отменянето на параграф 230 - той защитава социалните мрежи, като не ги прави отговорни за съдържанието, което публикуват потребителите. Нещо което Тръмп вече е заявявал с помощта на изпълнителни заповеди.