Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че ще продължи с големите разходи, за да помогне на най-голямата европейска икономика да се възстанови от пандемията от коронавирус, след като спасителните и насърчителни мерки вдигнаха дълга на страната до рекордни равнища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Шолц представи днес пред депутатите проектобюджета за 2021 година. Той каза, че правителството ще продължи да помага на компаниите и потребителите, като удължи схемата в подкрепа на работните места, а държавните инвестиции ще останат високи. С инвестициите от този бюджет ние отваряме още повече вратата за бъдещето на нашата страна, каза Шолц.

Той защити бюджета, който предвижда нов нетен дълг от 96,2 милиарда евро (112,45 милиарда долара), за да се финансират още мерки за справяне с кризата от коронавируса.

Шолц увери, че германският дългови товар няма да достигне равнището от финансовата криза преди десетилетие и ще продължи да е в по-добра позиция, отколкото на останалите страни от Г-7 преди кризата, допълва Асошиейтед прес.

Пандемията спъна решимостта на правителството да поддържа балансиран бюджета си, нещо с което страната се гордееше отдавна. След шест години "на плюс" тази година правителството взима заеми за 217,8 милиарда евро (253,7 милиарда долара), за да финансира спасителните мерки, стимулите и да покрие очаквания спад на данъчните приходи.

Ако не действаме, ще трябва да използваме много повече пари, като същевременно пропиляваме бъдещето на страната ни, каза Шолц пред депутатите.

Той отбеляза, че германският дълг е спаднал под 60 на сто от брутния вътрешен продукт миналата година. Дълговото съотношение няма да нарасне над равнището от последната финансова криза, увери той, уточнявайки, че тогава е достигнало над 80 на сто.

Този път, според сегашните изчисления, дълговото равнище ще се повиши до 75-76 на сто, а това е добър знак, че ще можем да го свалим през идните години, каза Шолц.

Бюджетният план предвижда 413,4 милиарда евро разходи догодина спрямо тазгодишните 508,5 милиарда евро.