Парламентарната група на БСП "олекна" с шестима души. Те обявиха, че я напускат, а повечето от тях ще се разделят и с партийните си книжки. Остават независими народни представители.

"Оставаме социалисти", гласи още заявката им. 

Двама от напускащите ПГ са популярните лица от Народното събрание Красимир Янков и Валери Жаблянов. Вторият бе зам.-председател на парламента, а и начело на органа по идейно развитие на партията. 

Жаблянов остава член на БСП, защото счита, че ръководството на сегашната парламентарна група "напусна идеите на БСП". И двамата бяха кандидати за поста на Корнелия Нинова на проведените преки избори за лидер, спечелени от нея. Като и двамата се отказаха от кампанията и призоваха за бойкот на вота с обвинение, че той е нагласен и апаратен, а не честен. На последвалия 50-и конгрес на БСП, който се проведе на 26 и 27 септември, Янков и Жаблянов, заедно с други знакови лица, смятани за вътрешна опозиция в левицата - като лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, останаха извън Националния съвет на БСП. 

Другите четирима депутати, които напускат групата на "БСП за България", са Димитър Стоянов, Георги Андреев, Лало Кирилов и Николай Иванов.

Петима от изброените напускат и "партията на Корнелия Нинова". Само Жаблянов обяви, че ще остане в БСП, защото според него ръководството на парламентарната група и партията са тези, които практически са я напуснали идейно. 

Общият мотив на всички за решението е идейната подмяна на партията, едноличното й управление, лошите резултати и недалновидната политика, както и набраздяването на БСП с разделителни линии от Нинова и компания.

Янков, който прочете декларацията за напускане, говори за загубените избори от левицата, откакто начело е Нинова, като последните бяха частичните избори по места, проведени в последните дни. Според него има "деидентификация на идейната рамка на БСП". Освен начина на провеждане на партийните избори в БСП, той отбеляза и факта, че т.нар. опозиция вътре така и не е получила отчет за финансовото състояние на БСП.

"Съучастието ни е нелогично. Единствено логично оттеглянето ни от участие в ПГ на БСП за България", заяви той.

От анонса не се разбра как и дали напускащите планират политическо бъдеще. 

Жаблянов, след като каза, че остава редови член на БСП, добави, че в момента според него е налице "пълна идейна подмяна на БСП", което я превръща в "пълна противоположност на демократична, лява партия".

"Опитът БСП да се превърне в авторитарна структура, движеща се надясно под благия поглед на външна и вътрешна олигархия, е заплаха за демокрацията (...) Нашето отделяне е мотивирано с несъвместимост между нашите социалистически убеждения и фактическата политика, която се осъществява - на конюнктюра и популизъм. Убедени сме, че България има нужда от мир, съгласие, национален и вътрешно-партиен диалог. Партията на Нинова е неразпознаваема за истинските привърженици на левицата", добави той.

 

Очаквайте подробности.