"Трудно да си обясним, как опозиционна партия подкрепя управляващите по различни въпроси в комисиите и пленарната зала на парламента или осигурява кворум.

Не можем да не приветстваме декларацията на ДПС, че „от 4 години иска оставката на този кабинет“. Това щеше да бъде видно за всички, ако нейни членове се бяха присъединили към гражданските протести със същата жертвоготовност, с която се втурнаха към няколко метра каменист плаж."

Така от Отровното трио отговарят с декларация, разпространена до медиите на днешното изявление на лидера на Движението Мустафа Карадайъ. С него той осъди демонстрацията пред централата на партията от миналата седмица, съпроводена със замеряне на сградата с якца и домати, като бе уцелен и трибагреникът. След което Карадайъ изрази недоумение: "От 4 години ДПС последоватeлно иска оставката на това правителство. Организаторите на протеста, които до вчера бяха клакьори и клиентела на ГЕРБ, днес се сетиха и направиха голямо откритие - протест срещу властта пред централа на опозицията с поругаване на национални символи."

"Изненадани сме, че само ръководството на ДПС, въпреки масираното присъствие на медии, не е разбрало, че протестът пред централата на ДПС бе обявен като "посещение на политическия дом на депутата Делян Пеевски", посочват още в декларацията си от "триото". 

"Не приемаме, че стотиците хиляди протестиращи български граждани са "клакьори и клиентела на ГЕРБ". (...) Огромна част от протеста е мотивиран именно от липсата на права и свободи", допълват от там.

Ето и цялото изявление:

Във връзка с изявлението на г-н Карадайъ, председател на Движението за права и свободи, сме длъжни да заявим, че огромна част от писмата, съобщенията и становищата на протестиращите в страната, Европа, САЩ, Канада и Австралия, не припознават ДПС като опозиционна партия. За нас също е трудно да си обясним, как опозиционна партия подкрепя управляващите по различни въпроси в комисиите и пленарната зала на парламента или осигурява кворум, който дава възможност на мнозинството да приеме необходимите на властта законови регулации. Надяваме се, че този въпрос ще намери отговор в действията на цялата българска и европейска либерална общност.

Изненадани сме, че само ръководството на ДПС, въпреки масираното присъствие на медии, не е разбрало, че протестът пред централата на ДПС бе обявен като „посещение на политическия дом на депутата Делян Пеевски“. За нас е странно, че едно погрешка полетяло яйце към трибагреника, за което беше поднесено извинение, води до изводите, че протестът „няма идеи, липсва визия и перспектива“. Надявам се, че ДПС „като национално отговорна партия“, ще предпочете политическите, демократичните и граждански интереси пред корпоративните, олигархични и задкулисни желания на определени нейни членове.

Не можем да не приветстваме декларацията на партията, че „от 4 години иска оставката на този кабинет“. Това щеше да бъде видно за всички, ако нейни членове се бяха присъединили към гражданските протести със същата жертвоготовност, с която се втурнаха към няколко метра каменист плаж (препратка към живата сила от симпатизанти и членове на ДПС, извозени с автобуси и струпани пред т.нар. летен сарай на почетния председател Ахмед Доган срещу акцията по масово плажуване на ивицата до имението, б.р.). За 83 дни не сме видели подобни действия.

Не приемаме, че стотиците хиляди протестиращи български граждани са "клакьори и клиентела на ГЕРБ". Не сме склонни да приемем и обвинението, че някой от това огромно множество може да посегне към политическа кариера, също както г-н Мустафа Карадайъ е направил някога. Това е нормално в рамките на парламентарната демокрация. За нас е озадачаващо съвпадението между вижданията на ДПС (опозиция) и ВМРО (управляваща партия) за търсене на диалог с кабинета на лицето Бойко Борисов. Излизането от кризите, в които се намира страната, е актуална тема, след като авторитарната власт в България приключи. Точно в битката с подобна власт, някога възникна Движението за права и свободи.

Огромна част от протеста е мотивиран именно от липсата на права и свободи, а те са по-ценни от блаженството на статуквото и управлението на страната от джипката на падишаха. От първия ден и занапред, протестът винаги е изразявал уважението си, давал е думата и е споделял проблемите на хора с различен пол, етнос, религия и политически възгледи. Надяваме се в бъдеще това да е здравата основа, върху която България ще продължи цивилизования си път напред.