"Утре, като ви уволнят, аз няма ли да ви поздравявам на улицата?"

С този живописен израз днес бившият вицепремиер, а сега зам.-председател на НС Валери Симеонов продължи отколешната си закачка с Виктор Николаев в сутрешния блок на Нова тв.

Симеонов бе гост, като отговори така на въпрос - би ли се коалирал с Цветан Цветанов. Той каза, че е възможна "всякаква коалиция с всички български партии без ДПС" и с уволнението даде пример, че е последователен и не изменя на хората, които поздравява и с които има отношения.

След което продължи към водещия:

"А сега разбрахте ли, че не съм искал да ви уволнявам преди 4 години?! Защото бяхте на протеста срещу мен – аз ви видях отгоре, от прозореца, как се завъртяхте – там между Тома Белев и едни други лица."

Николаев посрещна хладнокръвно "тънкия намек" на лидера на НФСБ.

Симеонов описа и протестиращите - те били червените кхмери от Великата камбоджанска революция.

"Това са червени кхмери, български вариант – тези, които ги виждате по площадите... Това е нещо като подновен Девети септември – когато са избивали по-богатите хора или тези, които са смятали, че са свързани с тогавашното управление.

Яйцата са, щото нямат калашници.

Това е форма на човешка омраза – всички тези действия, тези крясъци, вкарването на деца в тези група", поясни вицепремиерът.

Симеонов показа видимо раздразнение от допускането като възможна от коалиционния му партньор Красимир Каракачанов идея за експертен кабинет до редовните избори. Защото всяка смяна не само на министър, дори на заместник-министър или шеф на дирекция води до парализация на съответното звено и то не спира да работи.

"Защо да го причинавяме на България това нещо? Какво ще донесе то – освен временна слава на Каракачанов.

Ние какво сме – лукови глави или коалиционни партньори?!"

Според Симеонов въпреки търканията "каруцата скърца, но върви".

Лидерът на НФСБ коментира имало ли е сближаване между ДПС и ГЕРБ по вина на Цветан Цветанов, като обяви, че тези връзки "сега мисля, че те са прекъснати – те са скъсани вече".

Най-очевидно това било след началото на протестите, когато премиерът уволнил министри под натиск от улицата.

"За мене хората не бяха свързани с ДПС - отсече Симеонов. - Но това беше само повърхността. По моите наблюдения в дълбочина протекоха процеси за дистанциране, отдалечаване от ДПС."

Той пламенно защити и Цвета Караянчева с изказването й за "ходи пеша!", като обяви, че това било партийно събрание. А знаем ли какви глупости говорят Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова на партийни събрания?

"Какво да коментираме на това? Кое не ви харесва на това?", попита той водещите.

Това били нормални изразни средства на политик.

Той коментира и ветото на президента (за кариерните бонуси на ВСС, б.р.), което най-вероятно ще бъде преодоляно днес като "поредния каприз на вечно недоволното дете Румен Радев".

Симеонов продължи с аналогиите, въведени от Бойко Борисов - че ако българската политика е едно семейство, то Румен Радев бил "капризното, разглезено, вечно недоволно дете, което все тропа – вечно не е доволно". 

Лидерът на патриотите е изменил и отношението си към машинното гласуване - защото заради пандемията то станало напълно нереализируемо.

И освен това давало възможности за манипулации - които на хартия "даже не могат да ви хрумнат" (последното - към двамата водещи).

Симеонов призна, че вчера е пуснал сигнал, че депутатите от БСП не носят маски в парламента. Той е адресиран до министъра на здравеопазването.

"Откъде накъде ще дойде някакъв наглец от БСП да ме заразява мене?!", оцени Симеонов ситуацията.