Заплахите срещу журналистите са особено обезпокоителни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания.

Това се съдържа в докладите по бъдещия хоризонтален механизъм за върховенството на закона, пише „Политико“. Те ще бъдат огласени днес по обяд.

Друг проблем на страната ни е независимостта на съдебната система, продължава изданието.

Някои страни членки са споменати в повече от една категория. Изразява се сериозна тревога за независимостта на съдебната система в Полша и Унгария, срещу които има задействана процедура по член 7. Остават обаче предизвикателства в тази сфера в България, Румъния, Хърватия и Словакия.

Докладите ще бъдат огласени от еврокомисарите Вера Йоурова (ценности и прозрачност) и Дидие Рейндерс (правосъдие).

За тях заслуга имат неправителствените организации, юридическите асоциации и други сдружения в страните членки, изтъква Рейндерс.

Според анализа най-добри практики от началото на годината е показала Малта. Става дума за независимостта на съдиите и прокурорите, за процесите на номиниране за високи постове и т.н. В островната държава имало истинска еволюция от реформи, твърди еврокомисар Рейндерс. И това се дължало най-вече на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г., на последвалата „политическа вихрушка“ на най-високо ниво, на натиска на ЕС и на участието на Венецианската комисия.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европарламента и Съвета на ЕС, след което Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки на ЕС, пише още „Политико“.

След това правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на ЕК. Ще се започне не с „лошите ученици“, а с първите 5 страни по азбучен ред – Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. Става дума за английския азбучен ред. Има една малка неточност – първа в този списък би трябвало да е Австрия, но от „Политико“ не я споменават.

Йоурова няма да отвръща на Орбан

Еврокомисарят Вера Йоурова отхвърли обвиненията на Виктор Орбан, че е обидила унгарския народ.

Вчера премиерът на Унгария поиска оставката й заради нейни думи, че в неговата страна се изгражда „болна демокрация“.

„Искам наистина да се фокусирам върху съдържанието на този доклад (за върховенството на закона – б.р.) и други въпроси, които трябва да решим, вместо да се занимавам с лични нападки. Но искам категорично да отхвърля едно нещо – никога не съм обиждала унгарския народ. Изпитвам само дълбоко уважение към унгарците и техния избор“, коментира тя пред „Политико“.