"Няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към „Енерго – Про Варна“ ЕАД ще бъдат погасени. Ръководствата на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД и електроразпределителното дружество постигнаха снощи споразумение за изчистване на задълженията до 9 октомври т.г."

Това съобщиха днес от регионалното министерство в специално разпространена до медиите декларация. Идеята на съобщението е да успокои жителите на двата големи български града, които до вчера бяха реално заплашени да останат без водоподаване, заради големите задължения на местните ВиК дружества към "Енерго-Про Варна" ЕАД.

Припомняме, че вчера компанията обяви, че ако до края на деня не получи сумите си, ще отреже тока на дружествата, които пък нямаше да имат възможност да продължат водоподаването. Става дума за сумата от общо 10,5 милиона лева. 

"Енерго-Про" вчера обясни, че ще започне поетапно да изключва ел.захранването на дружествата - първо на административните сгради и то за кратко. След това ще последва прогресивно изключване на повече обекти за повече дни. Очевидно обаче държавата е успяла да постигне някаква договорка за удължаване на срока. 

Странното е, че държавният мастодонт "ВиК Холдинг" - част от системата на МРРБ, сам предложи да поеме плащанията по задълженията и обеща, че ще го направи до днес - 30 септември. Въпреки това обаче очевидно нещо спира холдинга да изпълни обещанието си и да спази срока. 

Все пак в съобщението си до медиите от днес от МРРБ напомнят, че задълженията били породени от факта, че водата в двете области се добива чрез помпи, а пък цената на ВиК услугата нямало как да надвиши прага на "социална поносимост".