Провеждането на спортни състезания на закрито с публика вече са разрешени. Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той е човекът, натоварен с издаването на заповеди, свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса. България е в "извънредна епидемична обстановка" до 30 ноември. По закон тя може да бъде удължавана с решение на Министерския съвет, а здравният министър има правомощия да пише заповеди в този период.

Според новата заповед на проф. Ангелов спортни състезания на закрито с публика ще са допустими при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м, при заетост на местата не повече от 50 % от капацитета на съответното спортно съоръжение.

Мярката, че на закрито се носят маски остава в сила и това би следвало да важи и за спортните зали.

Втората промяна в противоепидемичните мерки засяга Центровете за подкрепа на личностното развитие. Те възобновяват своите занимания в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на центровете за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката, съобщават от здравното ведомство. 

Промяна има и по отношение на гражданите, които искат да влязат в България от Украйна. Въвежда се изискване те да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен не по-късно от 72 часа преди влизане в България. За пътуване към България от всички останали държави мерките остават такива, каквито са към момента. 

Утре сутрин ще е първият от възобновените "коронабрифинги" на Националния оперативен щаб - в 10 ч. Преди ден министърът обясни, че възстановяването на срещите с медии - засега веднъж седмично, се налага, за да бъде добре информирано обществото за мерките и ситуацията и защото "нещо, което не сме го казали ние, не е истина".

В случая вероятно министърът визираше появяващи се публикации, предупреждаващи, че държавата предстои да затегне мерките срещу пандемията.

От МЗ засега уверяват, че такъв план няма. А проф. Тодор Кантарджиев обяви вчера в телевизионно интервю, че до по-сериозни мерки може да се мисли, ако заразените на седмична база надхвърлят 1500 души.