Българската стопанска камара се обяви против все по-настоятелните гласове за радикална промяна в българската данъчна система. Това стана с официална позиция на организацията, в която се заявява, че промени в системата без липса на реформи в публичните разходи и контрола върху тях няма да доведат до резултати, най-малкото до преодоляване на неравенствата. 

Миналата седмица един от най-големите синдикати в страната - КНСБ, поиска официално въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата (МРЗ) за страната; въвеждане на 15 процента данък върху доходите на физическите лица; въвеждане на 15 на сто данък върху доходите на юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15 процента. На практика - тотална промяна на философията на данъчната политика. От години се говори и за премахване на плоския данък и за замяната му с някакъв вид прогресивна ставка. 

Според БСК обаче - без задълбочена оценка на въздействието и широки обществени и експертни дебати, интервенциите в системата са по-скоро опасни, отколкото полезни. Организацията припомня и че страната ни трябва да почне да мисли за по-сериозна фискална децентрализация, тъй като незначителна част от общините имат задоволително равнище на финансова самостоятелност.

Като един от основните аргументи против грубото пипане на данъчната система от БСК изтъкват потребността от предвидимост на основните параметри на инвестиционната среда, особено в условията на здравна и икономическа криза. 

Организацията има и свои предложения, които според нея ще помогнат на бизнеса в условията на кризата:

  • Предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата. Припомняме, че приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв. Тези средства могат да бъдат пряко използвани за ефективно и непосредствено подпомагане на българския бизнес.
  • Физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента в размер на 5%.
  • Спазване на конституционния принцип при определяне на административните такси спрямо разходите за тях.
  • Да се предвидят данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии.

Ето и цялата позиция на БСК:

Във връзка с предстоящите парламентарни избори и подновяване на дебата за промени в принципите и основните елементи на данъчното облагане, УС на БСК декларира следното:

1. Не подкрепяме предприемането на радикални промени в данъчната система, включително въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат.

2. Промените в данъчната система при липса на реформи в публичните разходи, прозрачност, контрол от страна на законодателната власт, ниска ефективност и нецелесъобразност на част от публични инвестиции няма да доведат до очакваните резултати, вкл. за преодоляване на неравенствата, обусловени от най-високия в ЕС дял на неинтегрирани и маргинализиращи се социални общности, до масирани местни и чужди инвестиции в нови сектори, икономически растеж, качествени работни места и иновации.

3. Потвърждаваме отново становището си, изразено в основните насоки за дейността на БСК на 15-то общо събрание, вкл. за усъвършенстване на данъчното законодателство, съобразяване с разпоредбите на европейските директиви и практика на Европейския съд и Съда по правата на гражданите. Страната ни заема едно от последните места в ЕС по фискална децентрализация, като незначителна част от общините имат задоволително равнище на финансова самостоятелност. В тази връзка, е необходима промяна на разпределението между приходите на общините и централната власт, радикално преустройство на административно-териториалното деление на страната и намаляване на броя на общините, в съответствие с новите демографски и икономически реалности.

4. Следва да бъде подготвена рамка и предприети реформи в средносрочна перспектива в системата на държавните и местни такси и тяхното обвързване с икономически необходимите разходи за предоставяне на съответните публични услуги.

5. В сегашните условия на криза, свързана с COVID-19, нараства потребността от предвидимост на основните параметри на инвестиционната среда.

С цел подпомагане на бизнеса в условията на задълбочаващата се икономическа криза, в следствие на пандемията от COVID-19, УС на БСК предлага следните данъчни облекчения и преференции за бизнеса за периода 2021-2022 г.:

Предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата. Припомняме, че приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв. Тези средства могат да бъдат пряко използвани за ефективно и непосредствено подпомагане на българския бизнес.

Физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%.

Спазване на конституционния принцип при определяне на административните такси спрямо разходите за тях.

Да се предвидят данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии.

УС на БСК призовава политическите сили, социалните партньори и експертната общност за балансираност, отговорност и компетентност при участиe в дебата за промени в данъчната система на Република България.