Европейската бюрокрация подкрепя клептокрацията в страни като родината ни България и някои други европейски членки. През изминалото десетилетие се роди бунтът на „националистическите“ и „дясно-центристките“ държавни лидери, които презират правовата държава, разрушават систематично независимата съдебна система и подчиняват безскрупулно институциите в страните си. Тези държавни лидери са склонни да гледат на ЕС като на богата, но леко сенилна леля, която доят за пари, но винаги нежничко я отместват встрани, когато тя се опита да им припомни за общите правила в ЕС. Докато тези пари текат и тази леля страни от локалните безобразия, тези лидери са готови да се кълнат в ценностите на ЕС на думи. И да гласуват за любимите програми на леля си в Брюксел.

Това пишат днес в голям коментар за германския вестник „Ди Велт“ двама българи. Бившият министър на енергетиката и туризма в служебния кабинет от 2013 Асен Василев и Кирил Петков – доцент в Софийския университет и предприемач в биотехнологиите. Двамата са завършили Харвард и инциираха поредицата „Харвардски лекции“ в СУ, пише вестникът.

„Ди Велт“ припомня и че от месеци българските граждани протестират срещу корупцията, но Брюксел се колебае да се намеси със санкции срещу частично автократичната система.

ЕС никога не е развивал идея като САЩ за „американската мечта“, но пък също дава голямо обещание за свобода, благоденствие, защита на безазщитните и добро качество на живот. Това са ценности, които съюзът защитава дори и за сметката на икономическия растеж, припомнят двамата автори. За съжаление обаче има държавни лидери, които пренебрегват тези ценности. Такива са Бойко Борисов, Виктор Орбан и Анджей Дуда, посочват коментаторите.

През последните десет години имаше доклади за ендемична корупция и масивна злоупотреба с еврофондовете не само в България, но и в Унгария, Чехия, Румъния и Полша. „Става дума за държави, които на европейско ниво са в спектъра на Европейската народна партия (България, Унгария), Европейската социалистическата партия (Румъния), консерваторите в Полша  и либералите в Чехия, се уточнява в коментара.

„Възходът на Орбан и Борисов не са нито плод на случайни събития, нито следствието от някакъв митичен източноевропейски манталитет. Те са директно последствие на конструкта от европейски институции и политиката на най-големята партия в ЕС – ЕНП, чийто член е германският ХДС на Меркел“, заявяват те и обясняват: „Сделката е проста: докато България гласува в Брюксел съобразно линията на ЕНП, за да пази нестабилното й мнозинство, европейските пари ще продължават да текат. И то без оглед на европейските правила, дори и при толкова видима корупция и погребване на правовата държава“, пише „Ди Велт“.

Авторите подчертават, че това финансиране позволява на Борисов, Орбан и компания да се обогатяват и да държат икономиката в страните си в зависимост. Още по-перверзно е, че използват европейския рекламен бюджет на правителствата си за подчиняване на медиите.

„От тази сделка печелят въпросните държавни лидери и ЕНП. От европейска гледна точка това вероятно дори не изглежда зле – няколко милиарда евро, за да се купи стабилност и гласуване на важни европейски проекти. Борисов и Орбан осигуриха, например, 20 гласа за избора на Урсула фон дер Лайен за шеф на Еврокомисията“, посочват авторите.

Проблемът за ЕС започва да идва от там обаче, че и други европейски лидери наблюдават с интерес този механизъм. Защо популистите в Гърция, Италия или Словакия да не сключат подобна сделка?“, питат коментаторите. Когато е възможно в някои членки правовата държава да се парализира по силата на какво другите членки ще спазват тогава правилата, допълват те. И припомнят видеозаписа, в който българската министърка на земеделието инструктира фермери да мълчат за корупционните практики в бранша. За този случай ЕС не повдигна въпрос.

На този фон германското председателство предлага за започването на разследване на измами с еврофондове в европейските членки да се гласува единодушно.

„Това е все едно група крадци да бъдат помолени да извикат полицията, за да бъде разследван един от тях“, атакуват още коментаторите.

Те смятат, че Германия и ЕС трябва да спрат изплащането на еврофондове, когато има подозрение за измами.

„Отдавна не става дума само за това да осъществим европейската идея за благоденствие и в родината ни България. Става дума вече за това, че цялата европейска идея е застрашена. Европа има сега шансът да прекъсне този дяволски кръг и да наложи моралните ценности. И да пребори корупцията така, както е възникнала: всек икорумпиран чиновник един по един“, завършва коментарът.