ЦСКА-София удари звучно и мощно "Базел" като гост - 3:1! И е в групите на Лига Европа. Така България ще има два участника в основната фаза на турнира - по-рано и "Лудогорец" се класира. Жребият е в петък.

Тимът на Стамен Белчев направи страхотен мач на терена на реномиран европейски отбор, който над 10 години вече редовно е в групите на двата турнира. И който за първи път бе победен от български тим у дома си след няколко опита на "Лудогорец" и ЦСКА.

"Червените" стигнаха до обрат, а след почивката изцяло доминираха. Две смени на Стамен Белчев решиха спора.

В 54-ата Кабрал откри от дузпа за "Базел", отсъдена за нарушение на Валентин Антов срещу Пулулу. Резервата днес Тиаго Родригеш обаче за кой ли път се оказа жокер за ЦСКА-София, този път с европейска легитимация.

В 72-ата португалецът проби отлично и с отмерен удар най-сетне "разпечата" мрежата на "Базел" след поредица от пропуски. В 88-ата халфът изпълни свободен удар и с помощта на рикошет топката влетя в мрежата. В тези минути ЦСКА-София усети слабостта на швейцарския съперник - с физика и вдъхновение търсеше пълния обрат. И го постигна.

В добавеното време Ахмед Ахмедов направи победата на ЦСКА-София още по-убедителна след пас на Енрике Рафаел. След гола на "Базел" българският отбор напълно надигра своя опонент и обратът дойде напълно логично.

В 25-ата минута повиканият в националния отбор Георги Йомов се измъкна от защитата на "Базел" след изритана топка от вратаря Бусато, но сам срещу вратаря Николич шутира слабо - в ръцете му. Това бе златният шанс за "червените" преди почивката.

В 12-ата обаче те имаха късмет - Фабиан Фрай от чиста позиция шутира над вратата, изведен зад отбраната на българския тим.

В края на полувремето домакините отправиха два опасни удара, при вторият от които - на Щокер в 41-ата, вратарят Бусато изби блистящо. Малко преди това опита на Ван Волфсвинкел не попадна в целта.

ЦСКА-София игра много дисциплинирано и тактически се справи отлично преди почивката.

А след почивката изнесе лекция - още по-показателна, предвид негативния развой. От 60-ата минута се заредиха пропуски на Юнус Санкаре, Али Соу (на два пъти), опасни атаки...

ЦСКА-София показа характер за пореден път този сезон, измъквайки мача в края. Този път и с игра - в Европа и срещу силен отбор.

"Червените" са в четвърта урна на жребия за групите в петък, а "Лудогорец" е във втора.