Двамата журналисти от френския в. "Монд", ранени вчера в Нагорни Карабах, са на път да бъдат евакуирани във Франция, съобщи днес френското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес и БТА.

"Те напуснаха Степанакерт (главния град на населената преобладаващо с арменци азербайджанска сепаратистка област)", пише в комюникето, което не съдържа повече подробности.

Париж изпрати самолет с медицинско оборудване, за да евакуира двамата журналисти.

Двамата специални пратеници на "Монд", редактор и фоторепортер, бяха ранени при бомбардировка от страна на азербайджанските сили на град Мартуни, на 25 километра от фронтовата линия.

Двама арменски журналисти също са били ранени при атаката, съобщиха властите в Ереван. Сепаратистите от Нагорни Карабах казаха, че при бомбардировката са били убити четирима цивилни.

Бомбардирането на Степанкерт

Степанакерт, главният град на населения преобладаващо с арменци азербайджански сепаратистки регион Нагорни Карабах, бе "ударен" от въоръжените сили на Азербайджан, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на арменското министерство на отбраната.

Неговият говорител Арцрун Ованисян съобщи в Туитър за "множество ранени сред цивилното население", както и че е "пострадала гражданската инфраструктура". Той не уточни естеството на ударите и нанесените щети.

Журналисти от Франс прес на място съобщиха за експлозия около 10 ч. по Гринуич (13 ч. българско време), последвана от сирени на линейки.

През последните часове бяха чути и други взривове, веднъж бяха задействани сирените за предупреждение при въздушна атака и жителите на града са принудени нощем да търсят убежище.

Тази сутрин арменското министерство на отбраната заяви, че в североизточния край на линията на съприкосновения между страните в конфликта са свалени азербайджански военен самолет и дрон.

Азербайджан: Армения трябва да се изтегли от Нагорни Карабах, за да спре "ескалацията"

Азербайджан заяви днес, че Армения трябва да се изтегли от сепаратисткия регион Нагорни Карабах, за да сложи край на "ескалацията" - ден след като президентите на Русия, Франция и САЩ призоваха за спиране на огъня, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Ако Армения иска да види края на тази ескалация на ситуацията, топката е в полето на Армения. Армения трябва да сложи край на окупацията. Стига толкова", каза на видеопресконференция Хикмет Хаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев по външнополитическите въпроси.

Армения обстрелва селища в Азербайджан с реактивни системи за залпов огън "Смерч" и ракетни комплекси "Точка У", заяви още Хаджиев, според когото в село Джоджуг Марджанлъ, в непосредствена близост до Нагорни Карабах, при обстрел са били нанесени щети на около 20 къщи.

Арменското министерство на отбраната отрече твърденията, че от арменска територия се обстрелва с комплекси "Точка У" територията на Азербайджан, предаде ТАСС.

Независимо от факта, че Азербайджан вече няколко дни атакува селища край арменския град Варденис с дронове и артилерия от различни калибри, от територията на Армения все още не е изстреляна нито една ракета в посока Азербайджан, се казва в изявлението.