Българските власти се надяват годината да приключи със спад на брутния вътрешен продукт с до около 7% и ако това се случи, то ще бъде прието за успех. Това заяви днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов в интервю за "Дарик Радио". 

Думите му идват на фона на последните данни на БНБ за срив от около 8,5%, но само за второто тримесечие. В най-тежките си прогнози централната банка обяви, че може да стигне до безпрецедентните 13,5% срив, но този сценарий засега изглежда твърде невероятен и може да се реализира единствено при повторно затваряне на икономиката, заради тежка здравна ситуация в страната. 

Борисов потвърди данните на БНБ и обясни, че риск пред икономическите ни показатели още има. Все пак изрази дежурната надежда, че догодина може да се окажем отното на правия път и да отбележим, макар и малък, ръст на БВП. 

Той коментира и социално-икономически мерки на правителството, като заяви, че последните такива са изключително важни за някои от най-пострадалите бизнеси. Например - правителстовто отпусна 10 млн. лв. на туроператорите и на туристическите агенции, а на автобусните превозвачи се предлагат грантове за общо 30 млн. лв. Всичко това ще бъде финансирано от европейски програми. 

"Typиcтичecĸият и тpaнcпopтният ceĸтop ca нaй-зaceгнaти. Идeятa e вcичĸи зaceгнaти фиpми дa пoлyчaт дocтъп дo тeзи cpeдcтвa, ĸaтo ce paбoти пapитe дa дocтигнaт дo фиpмитe възмoжнo нaй-бъpзo".

Той обясни, че министерството му прави всичко възможно да задвижи процедурите по най-бързия начин и така парите да достигнат максимално скоро до потребителите им. Припомняме, че предните схеми по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" отнеха месеци и някои от бенефициентите все още не могат да се доберат до финансирането. 

"Haдявaмe ce тoвa дa cтaнe мнoгo бъpзo дo eднa-двe ceдмици, зaщoтo пo вpeмe нa извънpeднoтo пoлoжeниe пpoцeдypитe бяxa бъpзи, нacoчeни ĸъм бизнeca. Tpябвa дa ce пpoмeни eдин тeĸcт, тaĸa чe пo вpeмe нe caмo нa извънpeднo пoлoжeниe, a и нa eпидeмиoлoгичнaтa oбcтaнoвĸa пpoцeдypитe дa ca в cъĸpaтeни cpoĸoвe зa пpeдocтaвянe нa cpeдcтвa".