Президентът Доналд Тръмп още не е на ясен път към възстановяване от COVID-19 и някои от жизнените му показатели през последните 24 часа са били много обезпокоителни, заяви пред журналисти лице, запознато със ситуацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според източника, настоял за анонимност, следващите 48 часа ще са критични от гледна точка на лечението на Тръмп. Оценката се разминаваше с тази на лекаря на Тръмп на днешния брифинг, отбелязва Ройтерс.

Шефът на кабинета на Тръмп Марк Медоус каза, че президентът е преминал през "много обезпокоителен период" и че идните 48 часа ще бъдат "критични" в грижите за държавния глава, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията също се позова на източник, пожелал анонимност, че в петък се наложило да подават но Тръмп кислород в Белия дом.

Тръмп се чувства много добре и не е имал температура през последните 24 часа, заяви на специален брифинг по-рано днес лекарят на Белия дом Шон Конли и добави, че е изключително доволен от напредъка на Тръмп, предаде Ройтерс. По думите му президентът няма затруднено дишане. Той е наблюдаван внимателно за усложнения, но не е на кислород. Според лекуващия екип Тръмп е попитал за хидроксихлорокин, но не го лекуват с него.

Планирано е петдневно лечение с ремдесивир. Самият Тръмп казал на лекарите, че се чувства в състояние да напусне клиниката още днес. Д-р Конли обаче уточни, че не може да посочи срок за изписването на Тръмп от болницата.

Брифингът на  Конли и на други лекари в медицинския център „Уолтър Рийд“, близо до Вашингтон, повдигна повече въпроси, отколкото тези, на които отговори, тъй като лекарят не каза ясно дали президентът има нужда от допълнителен кислород и отказа да обсъжда кога точно се е разболял, отбеляза АП. 

Самият президент изстреля и днес два бодряшки туита с подчертан предизборен тон:

 

"Лекарите, Сестрите и ВСИЧКИ във ВЕЛИКИЯ Медицински център "Уолтър Рийд" и другите от подобните невероятни институции, които се присъединиха към тях, са УДИВИТЕЛНИ!!! Грамаден напредък е постигнат през последните 6 месеца в борбата с тази ЧУМА. С тяхната помощ аз се чувствам добреll!

 

"НАШИТЕ ВЕЛИКИ САЩ ИСКАТ И СЕ НУЖДАЯТ ОТ СТИМУЛ, РАБОТЕТЕ ЗАЕДНО И ГО НАПРАВЕТЕ. Благодаря ви!"

Журналистите попитаха Конли дали са открити поражения в белите дробове на Тръмп при диагностиката.

"Няма да се впускам в подробности относно тези резултати", отговори той и добави, че на президента редовно се правят ултразвукови изследвания.

Журналистите отбелязаха и друго разминаване в подадената от Конли информация. Личният лекар каза, че президентът е проявил "клинични симптоми" на COVID-19 в четвъртък следобед - по-рано от досега известното. По този повод Асошиейтед прес отбелязва, че администрацията на Белия дом е не съвсем прозрачна относно здравословното състояние на президента и относно разпространението на вируса сред екипа на Белия дом.

Припомня се, че първите данни за заразяването на близка сътрудничка на президента, от която е започнало разпространението на вируса в неговия екип, е дошла от медиите, а не от Белия дом. Освен това в четвъртък Тръмп участва в щата Ню Джърси в мероприятие за събиране на средства за предизборната кампания. Това поставя въпроса защо той е отишъл там, ако е вече е знаел, че е заразен.

От Белия дом съобщават, че се очаква президентът да остане в болница "за няколко дни", без да се ангажират с конкретен график. Там за него е оборудван специален президентски апартамент, оборудван с всичко, което ще му позволи да изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението Тръмп да постъпи в болница било взето, за да може бързо да му се правят тестове и да се използват болнична апаратура при нужда, а и заради това, че ако той влезе в болница по-късно в случай на влошаване, това можело да бъде възприето като обезпокоителен сигнал, посочва АП.

Състоянието на първата дама Мелания Тръмп засега е добро, симптомите й "не се влошават" и не се налага и тя да постъпва в болница, съобщават агенциите. Тя е в постоянна връзка със съпруга си. Вицепрезидентът Майк Пенс отново си е направил пи си ар тест тази сутрин и той отново е отрицателен.

Заразен обаче се оказа мениджърът на предизборната кампания на Тръмп - Бил Степиън, и според Ройтерс той засега работи от дома си. Заразен се оказа и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който помагаше на Тръмп да се готви за първия телевизионен дебат с президентския кандидат на Демократическата партия Джо Байдън. Дебатът се състоя във вторник вечерта. Кристи съобщи, че е започнал лечението си днес и ще докладва за своето състояние "на онези, на които е необходимо".

Сред заразените е и председателката на Националния комитет на Републиканската партия Рона МакДаниъл.