Днес, 5 октомври 2020 г., под ръководството на Специализираната прокуратура служители на ГДБОП извършват на територията на София действия по разследването на организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами, разпространение на наркотици, се казва в съобщение на прокуратурата.

Провеждат се претърсвания на повече 20 адреса в различни столични квартали, както и лични обиски на лица. Разпитват се свидетели.

До настоящия момент са задържани 14 лица за срок от 24 часа по Закона за МВР. Иззети са 3 автомобила, газов пистолет, злато, пари, документи и други доказателства, гласи официалното съобщение.

Според информация на БНТ акцията е в софийските квартали "Абдовица", "Христо Ботев", "Враждебна" и "Левски".

Сред арестуваните били ромските барони Мето и Трайчо. Те са известни с това, че принуждавали свои длъжници да им прехвърлят имоти. Прокурори, следователи и антимафиоти от ГДБОП претърсват хотела им в столичния квартал "Враждебна".

Според източници на националната телевизия два луксозни автомобила "Порше" и "Мерцедес" S-класа, собственост на двамата, са намерени наркотици. На място има спецполицаи от отдел "Наркотици" на ГДБОП.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори ще преценят на кои от лицата да бъдат повдигнати обвинения и на кои от тях да бъдат определени мерки за неотклонение.