Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в туитър, че се поставя в доброволна карантина до утре.

"Съобщиха ми, че съм участвала на среща миналия вторник, на която е присъствал човек, за когото вчера е установено, че е заразен с COVID-19", обясни тя. "Според действащите правила се поставям в самоизолация до утре сутрин. В четвъртък дадох отрицателен резултат и днес се подлагам на ново изследване", допълни Фон дер Лайен.

През миналата седмица тя пътува до Португалия на работно посещение. В четвъртък и петък председателят на ЕК участва в заседанието на Европейския съвет.

По-късно главният говорител на ЕК Ерик Мамер уточни, Фон дер Лайен няма проявления на болестта, чувства се съвсем добре, работи, участва във видеоконференции.

От Комисията са съобщили на посолствата на страните от ЕС новината, за да бъдат взети необходимите предпазни мерки за държавните и правителствените ръководители, участвали в Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

Работещите с председателя на ЕК се изследват всеки понеделник и четвъртък. В Португалия са били спазени всички противоепидемични правила.

Служителите, пътували с Урсула фон дер Лайен до най-западната страва в Европа, също са под карантина, допълни Ерик Мамер. Самоизолацията съгласно въведените от властите в Белгия мерки е 7 дни, които се навършват утре в случая с председателя на ЕК.

ЕК: Пътуването до Португалия е било важно

Подобни пътувания като това до Португалия се оценяват като съществени от гледна точка на работата на председателя на Комисията, отговори Мамер на журналистически въпрос. Фон дер Лайен е била в Лисабон във връзка с подготовката за португалското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2021 г.

А фактът, че Фон дер Лайен ще бъде под карантина и утре, ще наложи заместникът й Франс Тимерманс да председателства утрешния Колегиум на комисарите. Освен това председателят на ЕК няма да успее да се яви утре пред Европарламента, нито ще участва в заседанието на Съвета „ЕС - Украйна“. Фон дер Лайен ще бъде представлявана от върховния представител по външната политика Жозеп Борел.

От началото на пандемията 159 служители на Еврокомисията са били саразени с COVID-19, посочи друг говорител на институцията – Балаж Уйвари.