Правителството ще заложи в бюджета за следващата година всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават всеки месец детски надбавки. Това затвърди премиерът Бойко Борисов след редовното заседание на Министерския съвет - чрез видео и текст във фейсбук - както прави от месеци насам.

Още във вторник и социалната министърка Деница Сачева съобщи, че възнамерява да предложи отпадане на подоходния критерий за отпускане на детски надбавки. Тя лансира идеята през септември. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при месечен доход до 410 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 510 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта.

Днес Борисов затвърди, че ако промените бъдат приети, за следващата бюджетна година семейства с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., семейства с три деца – 135 лв.

"Помощта ще обхване 1 200 000 деца. По този начин ще разширим подкрепата за всички родители в България във времето на пандемия", коментира Борисов, който видимо от кадрите не е в кабинета си в Министерския съвет, а правителството пак е заседавало онлайн.

С друго решение на Министерския съвет се удължава срока за изплащане на компенсации на работодателите за запазване на заетостта от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

"Всички пострадали предприятия от кризата могат да разчитат на подкрепата ни, като за нея сме предвидили 450 млн. лв. от Фонд "Безработица.", коментира и това Борисов в ново видео. 

Той обяснява, че компенсациите ще са в размер на 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец август 2020 г.

Според Борисов до момента мярката 60/40 работи отлично. 

"Запазихме над 300 000 работни места, а с новия й дизайн ще сме помогнали на общо 500 000 души. Само с активна подкрепа към бизнеса ще запазим ниските нива на безработица у нас. За нас е изключително важно българските граждани да са спокойни, че имат работа и препитание.", добавя премиерът. 

Следва трето клипче. В него Борисов чете друго правителствено решение - за отпускане на над 6 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в община Севлиево. "Дебитът на реките Зелениковец, Росица, Багарещица и Бяла продължава да намалява заради засушаването, а водоснабдителните системи са амортизирани и по тях се губи вода. С тези средства ще бъдат направени нужните ремонти по мрежата и така ще се гарантира непрекъснатост на водоснабдяването на населените места в община Севлиево. Инвестициите във ВиК сектора имат изключително важно значение не само за благоустрояването, но и за цялостното икономическо и социално развитие на населените места. Затова и в бюджета за следващата година един от акцентите ще бъде ВиК инфраструктурата", твърди премиерът.