Ограничителните мерки в някои части на Европа се завръщат, след като ред страни отчитат рязко покачване на броя на потвърдените инфекции с новия коронавирус.

След като миналата събота Испания постави под карантина девет района на столицата Мадрид с над 6 млн. население, днес общинските власти в белгийската столица Брюксел решиха за месец да затворят баровете и кафенетата в града, предаде БТА.

Ограниченията ще обхванат също работата на непрофесионалните спортни зали и залите за събития. Уточнява се, че болниците в белгийската столица са препълнени и се налага да спрат част от изпълнението на другите си задължения, за да поемат новите случаи на заразени. Лабораториите за изследване за болестта също съобщават, че работят на предела на възможностите.

Забранява се поне до ноември консумацията на алкохол извън домовете, като всеки е съветван да не общува с повече от трима души извън семейния кръг.

Мерките не засягат работата на ресторантите, но въвеждат ограничение тези заведения да затварят в 23.00 часа. Според местните власти Брюксел се нарежда на второ място в ЕС след Мадрид в броя на новозаразените.

По последни данни 10 092 са починали в Белгия от COVID-19 от началото на епидемията. Заразени са били 134 291 души, а 3,4 милиона са изследвани. 

Днес Италия направи задължително носенето на маски за лице на открито в цялата страна, за да намали нарастващите инфекции с COVID-19, заяви здравното министерство, след като кабинетът се съгласи с мярката, предаде Ройтерс.

След ограничаването на епидемията чрез налагане на твърда блокада между март и май, Италия отчита непрекъснато нарастване на новите случаи през последните два месеца, отчитайки средно над 2400 инфекции дневно през последната седмица, показват данните на агецията.

Декретът за налагане на маски на открито вероятно ще влезе в сила от четвъртък, каза правителствен източник.

Няколко италиански региона, включително Лацио, около столицата Рим, вече обявиха маските за лице за задължителни.

Италия има най-много жертви в континентална Европа с над 36 000 потвърдени смъртни случая, от избухването на епидемията на 21 февруари.

Въпреки това дневният му брой заразени сега е много по-нисък от този, регистриран в други големи европейски страни като Франция, Испания и Великобритания.

Кабинетът одобри и указ за удължаване на извънредното положение заради COVID-19 до 31 януари. То първоначално трябваше да изтече в средата на октомври.

Полша съобщи днес за рекорден брой нови заразени с COVID-19 за денонощието - 3003, както и за рекорден брой на смъртните случаи през последните 24 часа - 75, предаде Ройтерс. Досега Полша е регистрирала общо 107 319 потвърдени случаи на коронавируса и 2792 починали пациенти.

Германия постави нов рекорд на дневния брой на заразените с коронавирус, предаде ДПА. В сравнение с миналата седмици се увеличи и броят на пациентите в интензивни отделения и имащи нужда от респиратор.

През последното денонощие са регистрирани 2828 нови случая на заразяване с коронавирус, съобщи днес институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

По време на пика на пандемията в края на март и началото на април Германия регистрираше по над 6000 нови случая на заразяване на ден, след което те значително намаляха. Броят на заразените обаче започна отново да се увеличава през юли.

През последните седмици няколко пъти бе регистриран рекорден брой новозаразени за периода след пика през април.

Новите смъртни случаи са 16. Общият брой на починалите от вируса в Германия е вече 9562. Пациентите в интензивни отделения вече са 449. Преди седмица те бяха 352, а преди две седмици - 278.

Германия от май постепенно започна да отменя ограниченията, свързани с коронавируса. Властите заложиха на стратегия, включваща проследяване на заразените с вируса и въвеждане на ограничения на местно ниво.