Ако първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън се запомни с досадните прекъсвания и размяна на обиди, то сблъсъкът между подгласниците им Майк Пенс и Камала Харис ще остане в историята с избягването на неудобни въпроси.

Модераторката Сюзан Пейдж (журналистка от "Ю Ес Ей Тъдей") се опита да въведе ред, но и двамата кандидати игнорираха въпросите ѝ и се връщаха назад да притиснат опонента по неудобна за него или нея тема. 

При Майк Пенс това се случваше основно в началото на дебата, когато се обсъждаше коронавируса и неуспеха да администрацията да овладее пандемията.

В края пък Камала Харис на три пъти директно отказа да отговори дали Байдън смята да увеличи броя на съдиите във Върховния съд, ако Тръмп успее да прокара номинацията си Ейми Кони Барет.

За разлика от двубоя Тръмп-Байдън, тук станахме свидетели на надиграване между двама опитни дебатьори. Харис е бивша главна прокурорка на Калифорния, а през 2016 г. Пенс разби избора за вицепрезидент на Хилъри Клинтън - Тим Кейн.

Трудно може да се изведе ясен победител. Което е по вкуса на Джо Байдън и Камала Харис. Според проучване на "Ройтерс" и "Ипсос" демократическата двойка води в надпреварата, по-малко от месец преди датата на изборите, с цели 10 процента. Друго изследване, на Си Ен Ен и SSRS, сочи, че преднината е дори по-голяма - 16 процента.

 
По време на дебата една муха, прокраднала се по някакъв начин в залата, се настани за точно 2 минути и 3 секунди в косата на Майк Пенс. Времето бе изчислено от "Ню Йорк Таймс", като вестникът специално написа статия за този любопитен инцидент.
 
Изображение
Снимка туитър.
 
Това се хареса особено много на поддръжниците на Байдън в туитър, които започнаха да пускат цинични шеги. Скоро обаче излязоха снимки от дебат преди 4 години между Тръмп и Клинтън, на който се вижда как муха каца на лицето на бившата първа дама. Само времето ще покаже дали мухата носи лош късмет. Или просто предрича, по подобие на октопода Паол, кой няма да спечели.
 
Двамата кандидати седяха на разстояние от 3,6 метра, разделени от преграда от плексиглас заради пандемията от коронавирус, отнела живота на 210 000 американци. Модераторката откри дебата с поставянето на първата тема - COVID-19.

COVID-19

Камала Харис обвини администацията на Тръмп, че още през януари "знаеха какво ще се случи и не направиха нищо".

"Те знаеха и го прикриха. Президентът каза, че това (пандемията) е измама", заяви тя. "Въпреки всичко те все още нямат план. Е, Джо Байдън има план.".

Модераторката Сюзан Пейдж попита Пенс защо САЩ водят в света по смъртни случаи.

"Преди да има 5 случаи в САЩ, президентът Тръмп направи нещо, което никой президент не беше правил - прекрати пътуванията до Китай - втората най-голяма икономика. Мисля, че мобилизацията на Тръмп спаси милиони души". 

Той допълни, че още през февруари е започнато разработването на ваксина.

"Ако видите плана на Байдън, много напомня на това, което вършихме досега. Прилича малко на плагиатство, нещо от което Байдън разбира".

Това бе най-голямата обида по време на дебата и се случи още в самото му начало. Плагиатството на речи е една от черните точки в биографията на Байдън и се случва по време на президентската кампания през 1988 г. Това е една от причините поради която демократът напуска тогава надпреварата. 

Дебатът продължи по същата линия - демократката обвиняваше администрацията, че не си е свършила работата, докато Пенс отричаше. Вицепрезидентът посочи, че икономиката трябва да бъде отворена и че Вашингтон може да демонстрира уважение пред американските граждани като им се довери и разчита, че са способни сами да се пазят.

"Ти уважаваш американския народ като казваш истината. Американският народ жертва твърде много заради некомпетентността на тази администрация", заяви Харис.

Модераторката помоли да разкажат за ролята на вицепрезидентите в бъдещата администрация, особено след като и двамата президенти са на възраст (при смърт или невъзможност на президента да управлява, мандатът му е завършван от вицепрезидента).

Нито един от двамата кандидати не отговори директно на въпроса. Пенс обърна внимание на потенциалния "спасителен пояс" за Тръмп - разработването на ваксина преди изборите, което може да му вдигне рейтинга.

"Искам да се върна назад - реалността е, че ще имаме ваксина за рекордно време. Имаме 5 компании във 3-та фаза", заяви той. "Сенаторке, спрете да играете политически игри с живота на хората. Ще можем да спасим безброй животи и опита ви да свалите доверието от ваксините е непростимо", отвърна той по адрес на по-раншна критика на сенаторката.

Пенс посочи, че по време на свинския грип през 2009 г. (когато вицепрезидент е Байдън) 60 милиона американци са били заразени и при същата смъртност като COVID-19, 2 милиона души са щели да загинат. Той цитира мнението на здравен специалист, според когото е било чист късмет, че жертвите са едва 14 000.

Харис заяви, че е уверена, че покойната й майка се гордее с нея. След това разказа за трънливия си, но впечатляващ път в политиката - тя е първата чернокожа прокурорка на САЩ и сенаторка на Калифорния. Харис изрази пълно доверие в способностите на Байдън да води страната.

Икономиката

Пейдж попита дали вдигането на данъците, което Байдън и Харис предлагат, ще постави на карта възстановяването на икономиката.

"Тръмп измерва силата на икономиката по това как живеят най-богатите."

Харис посочи, че Байдън ще инвестира парите са обикновените хора - ще инвестира в инфраструктурата, зелената енергия и иновациите.

"Ако вашето семейство изкарва по-малко от 120 000 долара, ще имате достъп до безплатно висше образование".

Докато Байдън бе вицепрезидент наблюдавахме най-бавното възстановяване след Голяма депресия, обяви Пенс.

"Чухте вицепрезидентката - на първия ден ще вдигнат данъците. Те искат да заровят икономиката ни заради 3-милиардната Зелена нова сделка. Искате да забраните фракинга и да предадете икономиката ни на Китай. Байдън иска да премахне митата, който Тръмп постави, заяви Пенс и допълни: 2021 г. ще бъде най-голямата година за икономиката на САЩ".

След това имаше още размяна на реплики между Харис и Пенс.

"Байдън бе ясен - няма да вдигне данъците на тези, които правят по-малко от 400 000 долара", заяви Харис.

"Но нали иска да премахне мерките на Тръмп. Говорете истината", отвърна Пенс.

Дебатът изпадна в хаос - Харис повдигна отново темата за загиналите от коронавирус и липсата на политика в здравеопазването, Пенс осъди Байдън, че е обещал да забрани фракинга. 

Китай

Харис обвини Тръмп, че е загубил търговската война с Китай. Пенс отвърна, че Байдън никога не се е борил срещу Пекин.

Модераторка попита двамата кандидати: "Как трябва САЩ да възприема Китай - като приятел или враг?"

Пенс първо защити предоговарянето на НАФТА, което бе възникнало спонтанно като спорна тема между двама кандидати. След което се концентрира върху въпроса на Пейдж.

"Китай е виновна за COVID-19. Китай и СЗО са виновни, не допуснаха наблюдатели до средата на февруари. Тръмп забрани пътуванията до Китай. Ще търсим отговорност от Китай заради коронавируса", заяви Пенс.

Харис обвини Тръмп, че политиката му спрямо Китай е довела до загубата на американски животи и позицията на САЩ на глобалната сцена

"Тръмп се опитва да изтрие всички успехи на администрацията на Обама и Байдън. Имаше екип от експерти, който Обама и Байдън изпрати в Китай да следят за появата на вируси - те (администрацията на Тръмп) ги прибраха. 210 000 американци загубиха живота си. Търговската война с Китай доведе до загуба на 300 000 работни места. Според "Пю Рисърч" - лидери на наши съюзнически страни уважават повече Си Цзинпин от президента на САЩ Доналд Тръмп", обяви Харис.

След това сенаторката осъди президента за това, че е напуснал споразумението с Иран и че иска да бъде приятел на Путин.

"Той ни извади от споразумението и сега сме по-слаби. Трябва да си спазваме думата, но Тръмп не го разбира, защото не знае какво е да си честен", сподели Харис.

"Тръмп спази думата си когато изпрати американското посолството в Йерусалим. Байдън също го бе обещал, но не го направи. Засилихме съюза си в Тихия океан в Азия. Когато Тръмп дойде на власт, ИДИЛ държеше територия с размера на Пенсилвания", отвърна Пенс.

Пенс посочи, че Тръмп е отговорен за победата над терористичната организация и смъртта на Ал Багдади. 

"Америка е по-безопасна" и заради смъртта на Солеймани, настоя вицепрезидентът.

"След удара срещу Солеймани имаше удар срещу наши части, които пострадаха тежко. Тръмп каза, че са имали главоболия", разкритикува Харис.

Сенаторката посочи, че това е модел на поведение на Тръмп - не уважава военните и ги смята за загубеняци.

"Нека видим какво каза за нашия велик герой Джо Макейн. Тръмп сподели, че Макейн не е бил герой, защото е бил заловен. Има сведения, че Русия е плащала на наемници да убият американски войници. Тръмп е говорил 6 пъти с Путин и не е повдигал въпроса. Байдън не би направил това".

Пенс посочи, че има двама синове в армията на САЩ и че Тръмп ги уважава. Тук отново настъпи хаос - Пенс говори малко повече от двамата и модераторката настоя, че и двата щаба са се съгласили върху формата на дебата.

Върховния съд

Въпреки поставената тема Пенс се върна към Солеймани и осъди Байдън и Харис, че са били против убийството на иранския генерал. След това коментира номинацията за Върховния съд.

"Няма как да сме по-ентусиазирани от възможността Ейми Кони Барет да стане върховен съдия. Надяваме се следващата седмица да получи честно изслушване, а не атаки срещу християнската си вяра". 

Бяха изразени критики заради това, че Барет е принадлежала към малка деноминация, в която мъжете и жените не са равнопоставени. Големият страх на демократите е, че съдийката ще се опита да отмени решението по делото "Роу срещу Уейд", което легализира абортите. Пенс не крие, че е против абортите.

Харис отхвърли обвинението, че има някаква нагласа срещу религията на Барет.

"Ако Байдън спечели, той ще е вторият президент католик (след Кенеди)", заяви тя, след което се фокусира върху факта, че изборите са след месец и затова не бива да се прокарва веднага номинацията. "Повече от 4 милиона души са гласували".

"Американският народ е заявил ясно - първо трябва да се гласува" и след това да се запълва мястото във Върховния съд, сподели Харис.

Тук бе най-силният момент на Пенс във вечерта - той посочи, че Демократическата партия не желае да оповести дали ще повиши броя на съдиите във Върховния съд, ако Барет бъде избрана. Тогава за дълго време в най-високата инстанция на американското правораздаване ще има ясно изразено предимство на консерватори, което демократите могат да неутрализират, ако спечелят изборите за президент и Сенат на 3 ноември. След малко увъртане Харис каза следното:

"Администрацията на Тръмп и Пенс назначи хора в съдилищата, които са идеолози, които е доказано, че не са на нивото. От 50-те съдии, които са назначени във Върховния апелативен съд, нито един не е чернокож", отбеляза Харис.

"Нека все пак се отчете, че тя не отговори на въпроса ми", завърши Пенс.

Справедливост за Бреона Тейлър

Пейдж попита дали съдът е допуснал грешка в казуса при убийството на афроамериканката Бреона Тейлър от полицейски служители - за семейството й бе отсъдено щедро обезщетение, но нито един от полицаите не бе осъден за тежкото престъпление.

Харис заяви, че е говорила лично с близки на Тейлър и че Америка страда от системен расизъм. 

Пенс също изрази съболезнования, но не се съгласи с централната теза на сенаторката на Калифорния.

"Идеята, че Америка е системно расистка, че има имплицитно пристрастие в правоприлагането е голяма обида за мъжете и жените, които се занимават с тази дейност".

Той обясни, че е изненадан да слуша подобни критики срещу съдебно решение от бивша главна прокурорка.

Харис разкритикува Тръмп заради това, че отказва да се дистанцира от белите расисти. Пенс обяви, че държавният глава многократно и недвусмилено го е правил.

Изборите

Какво ще направите, ако Тръмп и Пенс не признаят победата?, бе попитана Харис.

Тя отговори по следния начин.

"Подкрепят ни не само демократите - независимите и смесените. Седем души от администрацията на Буш, Джон Кейсик. Те го правят, защото вярват, че Байдън е готов да се бори за демокрацията. Ние вярваме в демокрацията и американския народ. Ще кажа следното - гласувайте. Гласувайте по-рано. Имаме 27 дни да вземем решение за това как ще изглежда Америка. Ако гласуваме, ние ще победим. На последния дебат Тръмп заяви, че може да не признае вота. Ще повторя тогавашния отговор на Байдън - Моля, гласувайте".

След това се включи и Пенс.

"На първо време мисля, че ще победим на изборите. Президентът даде началото на движение на обикновените американци. Възродихме армията и възстановихме икономиката, назначихме консерватори в съдилищата на всяко ниво - мисля, че това движение на американците е станало по-силно. Сенаторке, вашата партия изкара последните три години и половина в опити да дискредитира резултата от изборите. Сенаторке, вашата партия искаше Тръмп да бъде импийчнат заради телефонно обаждане". 

Пенс осъди и гласуването по пощата, което според него разкрива възможности за имами. Трябва да се отбележи, че също както Тръмп на последния дебат - вицепрезидентът отказа да обещае, че ще признае резултата от изборите.

Последен въпрос - модераторката цитира осмокласничка от Юта на име Бруклин Браун:

"Когато гледам новините виждам само спорове между републиканци и демократи. Ако лидерите ни не могат да се разберат, как се очаква гражданите да го направят?"

"Бруклин, това е невероятен въпрос. Нека те поздравя затова, че се интересуваш от политическия живот. В Америка приветстваме свободния дебат, така сме станали най-великата държава".

Пенс заяви, че покойните съдии Рут Бейдър Гинсбърг и Антонин Скалия от Върховния съд - напълно противоположни по политически подбуди - са били много близки приятели.

"Американците обичаме добър дебат и спор, но накрая винаги сме заедно".

След това говори Харис.

"Радвам се да чувам за млади лидери като теб, Бруклин. Една от причините, заради която Джо реши да се яви на изборите, бе Шарлътсвил.

Харис посочи, че през последните 4 години действително се е увеличило разделението в страната.

Джо Байдън има история да повдига хората и да се бори за достойнството им. Бъдещето е светло заради хора като теб, Бруклин".

Това бе последният въпрос.

Следващият дебат между Тръмп и Байдън ще е на 15 октомври.