Кандидатката на демократите за вицепрезидент на САЩ Камала Харис използва дебата с кандидата за вицепрезидент от Републиканската партия Майк Пенс за две основни цели: да увери избирателите, че тя и Джо Байдън не са толкова либерални, колкото твърдят републиканците, и да отправи критики към правителството на президента Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. 

Представянето на Харис бе непоколебимо и внимателно и имаше за цел да поддържа натиска върху опонентите на предстоящите избори.

Кандидатката за вицепрезидент на демократите положи усилия да избегне всякакви възможни грешки, които биха дали възможност на Пенс и Тръмп да отклонят вниманието на избирателите от проблемите в сферата на общественото здравеопазване, които се превърнаха в доминираща тема на предизборната кампания. 

По никоя друга тема Харис не беше толкова нападателна, както по темата за коронавируса. Тя откри дебата с думите, че реакцията на Белия дом на пандемията е била "най-големият провал на правителство в историята на страната ни" и че Пенс и Тръмп "изгубиха правото си да бъдат преизбрани". 

Пенс предприе серия от контраатаки с цел да опровергае твърденията на Харис или поне да отклони вниманието от темата за пандемията. Той говори за скандала с плагиатство около Джо Байдън отпреди 33 години, за реакцията на правителството на бившия президент демократ Барак Обама срещу далеч по-малко смъртоносния свински грип и дори намекна, че критиките на Харис по отношение на начина, по който Тръмп реагира на кризата с Ковид-19, са равностойни на атака срещу американския народ.

Кандидатите размениха критики и по въпросите на икономиката, работните места, данъците, външната политика, расовите въпроси и правосъдната система, пише пък в. "Вашингтон пост".

Пенс на няколко пъти се връщаше към вече засегнати в дебата теми, вместо да отговори на поставения му в момента въпрос, отбелязва американското издание. Последният въпрос в дебата бе зададен от ученик и бе свързан с темата за политическите разделения в Съединените щати и за лидерите, които не се разбират помежду си. 

Пенс започна отговора си на този въпрос с критики срещу медиите, като изтъкна, че това, което внушават местните новинарски мрежи не съответства на действителността. За да илюстрира, че хора с различни убеждения могат дори да бъдат близки в личен план, Пенс даде за пример отношенията между двама покойни върховни съдии - Рут Бейдър Гинсбърг и Антонин Скалия.

"Едната (Гинсбърг) бе много либерална, а другият (Скалия) - много консервативен. След смъртта на Гинсбърг обаче стана ясно, че те двамата и семействата им са имали много тесни приятелски взаимоотношения. Искам да кажа, тук в Америка е нормално да имаме разногласия", цитира думите на Пенс "Вашингтон пост". 

Харис използва същия този въпрос, за да се фокусира върху темата за разделенията в САЩ, върху някои случаи на насилие и за да подчертае, че ако спечели изборите, Джо Байдън ще работи за преодоляването на разделенията, обобщава всекидневникът.