Реферът Владимир Вълков, ръководил мача "Етър" - ЦСКА-София (2:2), ще бъде наказан най-малко за един месец на първо място заради ниската си оценка, обяви шефът на съдийската комисия на БФС Костадин Стоичков пред журналисти.

Той е оценен под 7,4 (по десетобалната система) от съдийския наблюдател, което автоматически означава, че ще пропусне 4-6 двубоя, както е по правилник.

Отделно комисията ще разгледа двубоя с цялостното му представяне и всички спорни решения, а те бяха няколко, като и двата клуба протестираха срещу Вълков и бригадата му.

Повече оплаквания имаше от ЦСКА-София, който посочи няколко гафа - според "червените", на арбитъра. Стоичков посочи, че столичният клуб има основание.

Той коментира единствено ситуацията с дузпата за "Етър" за 1:0, отсъдена заради игра с ръка на падналия защитник Юрген Матей. Според Стоичков наказателният удар е коректно отсъден, тъй като ръката на бранителя не останала в естествено положение, а била свита в лакътя при преминаване на топката и вижда в това умисъл Матей да я задържи.

Грешка е допуснал и Волен Чинков на двубоя "Берое" - "Локомотив" (Пловдив) - при дузпата за гостите в края за 3:1 в тяхна полза. Иначе съдията се е справил с тежкия сблъсък, посочи Стоичков.

Шефът няколко пъти защити реферите, оправдавайки грешките им като "човешки", а не като тенденциозни и умишлени. Той нямал информация за тенденция от страна на определени съдии към отбори. Също така отрече да знае да има натиск към тях от страна на клубни президенти.

Костадин Стоичков заяви още, че "Левски" няма право да протестира срещу съдийството. И посочи два случая, в които подопечните му сбъркали в тяхна полза. Имало неотсъдена дузпа за "Арда" срещу "сините", както и неправилно присъден свободен удар, с помощта на който "Левски" победи "Етър".

Това означавало, че не може да се говори за тенденция в ущърб на "Левски".

Стоичков припомни, че когато застанал начело на комисията започнал да настоява за въвеждане на ВАР в България. По думите му това ще смъкне огромна отговорност от плещите на реферите и ще направи работата им по-лесна.

Друга идея на Костадин Стоичков е да има изпадащи съдии от ранглистите - както има изпадащи и влизащи отбори в група в група. Така, според него, конкуренцията ще се увеличи, а и определени рефери няма повече да се смятат за вечни в дадена листа.