България загуби от Унгария с 1:3 баража за Европейското на стадион "Васил Левски" и се прости с надеждите за завръщане на голямата футболна сцена. Селекцията ни пропусна възможностите си в атака, а за пореден път се пропука в защита във възлови моменти.

Ще има претенции към съдийството на Шимон Марчиняк (Полша) и на ВАР, осигурен от УЕФА. А през ноември Унгария ще играе с Исландия, тимът на която би Румъния с 2:1 в Рейкявик. Победителят отива на пренасроченото за догодина Евро 2020.

В 16-ата минута Вили Орбан откри резултата, сред като имаше и късмет в засичането на топката при изпълнение на ъглов удар. Това бе единственият точен изстрел на гостите в очертанията на вратата ни преди почивката.

А с втория резултатът стана 2:0 - в 47-ата минута. И всичко стана значително по-трудно. Калмар изпълни свободен удар от далечно разстояние отдясно, стената се пропука, стана рикошет и Пламен Илиев се оказа безпомощен. Божидар Краев допусна грешка, тъй като подскочи напълно ненужно - топката летеше по тревата.

Жалко, защото още след първия гол българкият тим вдигна оборотите, вкара скорост в играта и имаше възможности да изравни.

А при 0:2 можеше и да намали резултата бързо, но вече като страна, а не просто като неутрални зрители изпитахме капризите на ВАР. Съдията Марчиняк първо отсъди дузпа за България заради удар в главата на Краев при спор за топката. Тодор Неделев застана да изпълнява, но след разглеждане на ситуацията полякът бе посъветван да отмени решението си и той даде свободен удар на границата на пеналта.

Двубоят започна бавно и изчаквателно, особено от страна на нашите. Унгарците бяха малко по-уверени, също така извадиха и късмет за 1:0. Пролича обаче старата слабост - статични положения и игра на "втория етаж".

След това Тодор Неделев "опари" ръцете на вратаря Гюлаши, който направи отличен мач. Контузилият се малко по-късно Галин Иванов не уцели вратата. Неделев отново не сполучи - този път с глава на далечната греда.

А най-чистото положение изтърва Краев в края на полувремето, когато засече топката с пета след добър пас на Сисиньо, но Гюлаши имаше шанса да я избие едва-едва с крак.

След ситуацията с отменетата дузпа двубоят продължи равностойно. Тимът на Георги Дерменджиев атакуваше повече, актуалният напоследък Кирил Десподов също влезе в игра. Селекцията ни и публиката по трибуните - значително по-малко от максимално допустимите 8500 души, искаше дузпа още в две ситуации - при набези на много активния Георги Йомов и Десподов.

Малко след акцията на новия играч на "Лудогорец" защитата ни се пропука отново и Неманя Николич реализира за 3:0 с глава. Това стана в 76-ата минута и до края мачът се доиграваше.

Все пак в 89-ата минута Георги Йомов увенча дебюта си в националния и отличната игра (замени Галин Иванов) направи поражението ни малко по-поносимо - 1:3.

На "лъвовете" предстоят мачове в Лигата на нациите - с Финландия като гости, и с Уелс в София.