Азербайджан и Армения са приели поканата на руския президент Владимир Путин за консултации в Москва за разрешаване на въоръжения им конфликт в Нагорни Карабах, предаде РИА Новости.

В ход е активна подготовка, предаде агенцията, позовавайки се на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

32-годишният конфликт беше подновен с ожесточена размяна на огън, започнала на 27 септември. Армения обяви пълна мобилизация и забрани на гражданите си между 18 и 55 години да напускат страната. Азербайджан обяви частична мобилизация и комендантски час.

Армения обвинява Турция, че активно подпомага Азербайджан на бойното поле. Анкара и Баку отричат. Армения е членка на Организацията на Договора за колективна безопасност, която е доминирана от Русия.

Путин призова днес за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах по хуманитарни съображения, съобщи Кремъл, цитиран от РБК. 

"Президентът на Русия се обръща с призив да се прекратят бойните действия, водещи се в зоната на нагорнокарабахския конфликт, по хуманитарни съображения с цел обмен на телата на загиналите и на пленниците", се казва в съобщението на Кремъл. 

Путин е решил да направи обръщението след серия телефонни преговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

За консултациите за прекратяване на боевете в Карабах в Москва са поканени външните министри на Азербайджан и Армения, съобщи още РБК. Преговорите ще преминат при посредничеството на руския външен министър Сергей Лавров.