Европа не е чужбина, а България не е Делян Пеевски и Иван Гешев. Това заяви пред БНТ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Така той отговори на критиките, че с подкрепата си за резолюцията на Европейския парламент за България е сложил петно върху имиджа на страната ни в чужбина.

Кънев определи резолюцията като голям успех за българските граждани, не за българските политици. Той изтъкна, че най-важните теми - правосъдие, корупция, медии - са станали част от тази резолюция.

"Настояваме правителството да се съобразява с препоръките на Венецанската комисия за отчетност и контрол на прокуратурата, да не бъде тя чадър за едни и бухалка за други", заяви Кънев.

И допълни, че резолюцията е получила подкрепа от всички групи в ЕП.

"Ролята на един такъв дебат, на такава резлюция е да упражни натиск, да мотивира управлението", заяви Кънев.

И припомни, че това, което обещават сега управляващите пред европарламента, са го обещавали и преди пред българските граждани, но все още не са го изпълнили.

"Нашите избори са наша работа. Какво ще се случи е въпрос от нашите собствени български политически действия. Дали ще създадем парламент, в който има реформаторско мнозинство, дали ще изградим правителство, което да не е заложник на мафиотски интреси. Има неща, които са наша работа. Ролята на българския избирател е определяща. Резултатът на "Демократична България" ще определи облика на следващия парламент", заяви Кънев. 

И допълни:

"Дали политиците, които са предизвикали резолюцията, клепат България? Чужбина ли е Европа? Не, Европа не е чужбина. Европа е една общност, от която ние сме част. България ли критикува тази резолюция? Ако България е Иван Гешев, Делян Пеевски, едно правителство... Моят отговор е обратен. Това е резюлюция в подкрепа на българските граждани срещу злоупотреба на власт".

Кънев заяви, че подкрепя Истанбулската конвенция, защото тя като посока, цел и в голяма степен като съдържание е полезен документ. Той изтъкна, че насилието над жени у нас се увеличава.

Кънев обясни, че ОМО "Илинден" се споменава в резолюцията под черта. Той изтъкна, че има решение на съда в Страсбург, касаещо ОМО "Илинден" затова, че България е отказала регистрация на тази организация. Българските евродепутати са гласували против споменаването на това решение, но това не е било прието. Кънев заяви, че не можем да се правим, че такова решение няма. Според него обаче за това решение е виновна българската държава, което не е защитила интереса си в Страсбург.

В резолюцията обаче не се споменава за македонско малцинство. Кънев изтъкна, че това е станало с усилията на всички български евродепутати.

Кънев каза още, че ЕНП му е направила услуга, като не му е разрешила да вземе думата по време на дебата. Защото писменото му изказване е стигнало до много хора и в България, и в цяла Европа.