Машини и цялостно оборудване за обработка и производство на цигари и тютюн за пушене, както и голямо количество готова продукция без акцизен бандерол.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата, че е открито при днешната - поредна акция от този тип, този път в пловдивското с. Цалапица.

Още сутринта обаче главният прокурор Гешев, който както е видно, е присъствал лично на място, написа в туитър:

Успех за ГДБОП и Специализирана прокуратура. Разкрита е нова фабрика за незаконно производство на цигари. Отново е предотвратена щета за бюджета, което значи повече за гражданите. Продължаваме ...

 

Само преди дни Гешев посети разбита фабрика в с. Желязно, Пловдивско. Тогава обаче ставаше въпрос за Marlboro, а сега - за ниския клас молдовски Plugarul.

Ето какво заявяват от пресцентъра на прокуратурата:

"Под ръководството на Специализирана прокуратура се проведоха действия по разследването на организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и тютюн за пушене в с. Цалапица, Пловдивска област.

При извършените претърсвания в производствено хале са намерени и иззети машини и цялостно оборудване за обработка и производство на  цигари и тютюн за пушене, както и голямо количество готова продукция без акцизен бандерол. Пакетиран тютюн за пушене в промишлени количества е намерен и в друга стопанска сграда, ползвана от групата.

Наказателното производство по случая е образувано с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура за това, че на територията на страната и в чужбина действа организирана престъпна група, създадена с цел производство, държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол – цигари и тютюн за пушене. Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че участниците в групата са произвеждали незаконно цигари от молдовската марка „Plugarul“.

На 12 октомври 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха нелегалната фабрика в с. Цалапица.

Предстои привличане към наказателна отговорност на лицата, участвали в престъпното сдружение."

От операцията надлежно бе разпространено и видео:

За задържани не се споменава.

БНТ пояснява, че са намерени 100 кашона готови за пласиране цигари. Нелегалната фабрика се намира в покрайнините на Цалапица.

По информация на кмета на селото Ивайло Данилов, фабриката се е помещавала в сградата на бившата мандра. Тя многократно е била препродавана, а в момента е отдадена под наем. Сградата е била шумоизолирана - била е облепена с дунапрен, а помещението е било пълно с бали слама. Вътре е имало три машини за производство на цигари. Открити са и три спални помещения. Предполага се, че обитателите са се изнесли съвсем наскоро. Вътре не е ползвано електричество от EVN, а собствен генератор.

Според кмета на Цалапица цигарите са били предназначени за Молдова.

Само часове след това БНТ съобщи, че почти 3 тона тютюн са открити и иззети в хода на специализирана полицейска акция, проведена от служители на РУ-Труд и "Икономическа полиция"-Пловдив.

При извършена проверка от служители на РУ-Труд на стопанско хале в с. Калековец служителите на реда разкрили незаконна фабрика за рязане на тютюн. Обособеното помещение като хале било добре прикрито, а върху прозорците му били поставени ламаринени и дървени плоскости. В обекта са открити три машини за рязане на тютюн и една за сушене. В халето бил складиран над 1,6 тона нарязан тютюн.

При предната идентична операция на видео от 8 октомври се вижда, че той лично оглежда внушителния цех в Желязно. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък му представя кварталния, който е открил фабриката. 

 

"Сега накрая на службата ще направи наградата той", коментира Ивайло Иванов по адрес на въпросния редови полицай.

Става ясно, че  бил задържан един, предстои да се арестува още един, а трима от организаторите на фабриката са обявени за издирване. 

Ето и съобщението на прокуратурата от 8 октомври:

При извършена рутинна проверка на служител на ОД на МВР-Пловдив на 7 октомври  2020 г. в района на с. Желязно, обл. Пловдив, е разкрито модерно оборудвано помещение, подготвяно за пълния цикъл на производство на цигари „Марлборо“. Цехът се е намирал в бивш стопански двор в края на селото.

При извършения първоначален оглед е установено, че откритите машини, монтирани в поточна линия, са нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало обособено и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн. Установени са множество кашони с надпис „Филтър“, картонени изрезки за цигари „Марлборо“,  листове за опаковки, коркофан, ципер, тютюн и др.

Според първоначалните данни, участниците в производството са работили в строга конспиративност и всеки от тях е имал определени отговорности. На територията на фабриката са осигурени битови условия за работниците - спални и сервизни помещения. Сградата е шумоизолирана и със затъмнени прозорци.  В отделно помещение е поставен локален генератор. 

В Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство, за това, че на 7 октомври 2020 г,. в с. Желязно, обл. Пловдив, в нарушение на установения ред са  държани и укривани предмети, материали и оръдия, както и технически съоръжения, за които се знае, че са предназначени за производство на тютюневи изделия по чл. 234 ал. 2 от НК – престъпление по чл. 234 ал. 4 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс. Задържано е едно лице по Закона за МВР, предстои задържане на второ като двамата са съпричастни за участието в подготовката на нелегалното производство на цигари. Други трима са обявени за общодържавно издирване от органите на МВР.

Продължават да се извършват огледи, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, като предстои да бъдат назначени съответните експертизи.

Днес, 8 октомври 2020 г., незаконната фабрика за производство на цигари в с. Желязно бе посетена от главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. На мястото бяха и Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Румен Попов, окръжен прокурор на гр. Пловдив и ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив.