Това, което виждам, че ще се прави, са обикновени различни видове манипулации на пенсионната система, която започва да губи своя смисъл. Логиката - кой колко дълго е работил и как се е осигурявал и оттам колко пенсия ще получава, започва да се губи."

Това заяви днес пред бТВ бившият социален мининистър Ивайло Калфин по повод на каскадата от предложения и решения за пенсиите, които правителството обяви в последните седмици. Припомняме, че лично премерът Борисов обяви, че надбавка от 50 лв. ще се дава към всяка пенсия до...края на мандата на това правителство. В същото време социалната министърка Деница Сачева обяви, че най-вероятно в новия бюджет ще бъде записано увеличение на минималната пенсия до поне 300 лв., а таванът на максималната може да стане до 1400 лв. Въпреки това обаче нивото на максималния осигурителен доход няма да се вдигне. Нищо, че той е пряко обвързан с тавана на пенсиите, поне според правилата на Кодекса за социално осигуряване. 

Според Калфин промените на парче, които отказват да следват някаква елементарна логика в системата, постигат един единствен ефект - демотивират хората да се осигуряват.

"Тези 50 лв., които сега се дават на пенсионерите - на държавата й струват 106 млн. лв. на месец или 1,3 млрд. лв. на година. Спокойно с тези пари могат да се осъвременят абсолютно всички пенсии", обясни Калфин днес. 

И допълни, че в момента държавата не казва на хората да се осигуряват на реалните си пари, да работят повече и да спестяват, а казва следното: "да е жив и здрав премиерът още 50 години, за да взимаш едни допълнителни 50 лв. по Коледа". 

Що се отнася до проблемната втора пенсия от частните пенсионни фондове, то Калфин заяви, че в законодателството има самоизключващи се поставновки, които сриват целия смисъл на реформата отпреди 20 години. На първо място обаче законодателят трябва най-накрая да изясни начина, по който ще се изплаща тази втора пенсия и правилното разпределение на средствата. А средства в частните фондове има, обясни Калфин. 

Калфин обаче не е съгласен с разпространеното мнение, че атаката към фондовете от последните месеци е опит да се накарат хората да прехвърлят парите си в НОИ, за да запълнят дупките в бюджета му. Според бившият евродепутат НОИ е достатъчно облекчен през последните години, а и продължава да получава дотации от хазната, което го прави стабилен. 

Време е обаче да се реши проблемът с максималния осигурителен доход, твърди Калфин, защото в момента хората с високи заплати реално плащат по-малко осигуровки от по-бедните (бел. ред. - в чисто процентно отношение, доходи спрямо осигуровка). 

Бившият министър коментира и другата актуална идея на социалното министерство - да се премахне подоходният критерий за получаване на детски надбавки. Според идеите на управляващите такава помощ ще получават абсолютно всички деца в страната, без оглед на доходите на техните родители. Припомняме, че в момента за едно дете се получават до 40 лв., за две - 90 лв., за три - 135 лв., а за четири - 145 лв. 

Според Калфин обаче в тази промяна отново няма логика, защото хората с високи доходи просто нямат нужда от "тези 40 лв.", докато за някои родители те са наистина спасителни. Държавата вече обясни, че тази реформа ще струва на бюджета 400 млн. лв. и според политика щом тези пари така или иначе са отделени, може да се вдигне минималната помощ за дете до 80 лв. например. Има и други идеи:

"Мен ако питате - най-добре е да се направят детските ясли и градини безплатни"

В заключение Калфин беше категоричен - цялата социална система трябва да се пренареди, така че да има логика в нея и нейните ползватели в крайна сметка да бъдат доволни от услугата, за която така или иначе са платили.