Върховният съд на САЩ потвърди съдебно решение да се изплати голямо обезщетение на графити артисти, защото техни произведения са били изтрити от фасада на корпорация.

Jerry Wolkoff’s G&M Realty, която работи в сферата на недвижимите имоти, трябва да плати компенсация на 21 артисти, чиито графити са се появили на фасадата на складово помещение в Лонг Айлънд, Куинс. Компанията дължи на творците 6,75 млн. долара за унищожените графити.

Магистратите потвърждават авторските права на творците, описани в Закона за правата на визуалните артисти от 1990 г. Той гласи, че авторите заслужават обезщетение, ако работата им бъде унищожена без тяхно позволение. Това „потвърждава идеята, че уличното изкуство трябва да бъде защитавано и пазено, а не унищожавано“, коментира в изявление Ерик Баум, адвокат на графити художниците.

„Важността на това решение е, че федералните закони вече не защитават само изкуството, изложено в МОМА или Лувъра, а също и графити паната, създадени по фасадите без разрешение“, казва Баум.

"Площад Славейков"