"Оценката на „Мудис“ за България показва, че на фона на останалите страни в света нашият дълг към БВП е сравнително нисък дори въпреки последните повишения. Не бих казал, че е грандиозен успех, но е положителна стъпка." Това каза пред БНР Асен Василев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Той смята, че оценката на рейтинговата агенция показва, че след дълго време с положителна тенденция - при запазване на сравнително ниски нива на дълг, и в момента сме в границите на предварително гласувания дълг от 10 млрд. лева. От него имаме да харчим още 3 млрд. лева. 

"Това като цяло е доста по-добре, защото много европейски държави драстично вдигнаха дълга си… Но нещата не се развиват в правилна посока, защото няма яснота как се харчат парите, които вземаме. В последния месец виждаме едно безразборно харчене на пари на калпак, без да се инвестират, тоест не се очаква възвръщаемост, а се раздават за еднократни разходи", каза Василев. 

Той обяви, че ако продължим по този път, ще стигнем там, където беше Гърция.

"Ще натрупаме едни дългове, които ще изхарчим по един неефективен начин и без ясен план какво те ще ни донесат за реформа и за стабилно финансово развитие", каза Асен Василев. 

И посочи, че за бизнеса е важно да има предвидимост на икономическата и на данъчната среда.