Докато Кралската шведска академия обявява Нобеловите лауреати по икономика на 12 октомври, номинираните американски икономисти Пол Милгръм и Боб Уилсън спят непробуден сън в домовете си в Станфорд, Калифорния (заради часовата разлика там е посреднощ). Двамата не таят особени надежди, че ще попаднат във фокуса на събитието в Стокхолм, но ето че телефоните им иззвъняват.

Обаждането е спешно и важно, но от Нобеловия комитет успяват да се свържат само с Уилсън, разказва „Гардиън“. Съобщават му новината, връзка с Милгръм нямат. За щастие Уилсън живее наблизо до колегата си икономист, с когото раздели отличието и паричното измерение на наградата от 1 млн. долара. Още по пижама той тръгва с колата си към дома на бившия си студент, за да му съобщи добрата вест.

Запис от охранителната камера на Милгръм показва Уилсън, който в тъмна доба настоятелно натиска интеркома на своя колега. Придружен е от съпругата си Мери. И Милгръм най-сетне отговаря.

„Пол? – казва Уилсън. – Пол, Боб Уилсън е. Спечели Нобеловата награда. Опитват се да се свържат с теб, но не могат. Май ти нямат номера.“

„Наистина ли? Уау! Ок“, отговаря Милгром и се запътва към телефона.

„Дадохме им номера ти“, добавя през смях Мери и го приканва да отиде и да отговори на обаждането.

Оказва се, че Комитетът е имал затруднения да се свърже и с Уилсън само няколко минути преди това. Когато домашният му телефон иззвънял посред нощ, той се ядосал и го изключил. Затова от Комитета били принудени да се обадят на съпругата му Мери.

По-късно Милгръм обяснява пред Ройтерс как се е развила ситуацията от неговата гледна точка.

„Спях и чух звънец в два през нощта. Видях лицето на Боб, който чукаше на вратата и ми казваше, че се опитват да ми се обадят, защото сме спечелили Нобеловата награда. Това бяха доста, доста добри новини“, споделя лауреатът.

Двамата професори от университета „Станфорд“ бяха отличени за усъвършенстването на Теорията на аукционите и изобретяването на нови форми на аукциони. Милгръм е студент на Уилсън, двамата се срещат в университетската зала през 70-те и оттогава работят заедно. Милгръм е третият студент на Уилсън, който взема Нобелова награда.

"Площад Славейков"