България няма как да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене", защото има решение за това на българския парламент. Това заяви днес министърката на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос дали евенатуалното изграждане на нов седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да спре проекта за втора атомна централа. 

Съмнението за такъв ход се породи вчера, след като изненадващо премиерът Борисов обяви, че България не просто смята бързо да задвижи процедурата по изграждането на новата мощност в старата централа, но и че вероятно тя ще бъде доставена и построена от американска компания. Съобщението му, дошло от поляна, която трябвало да бъде теренът, на който ще се изгради седми блок, пък дойде само десетина дни след като на посещение в България беше зам. държавният секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън. Тук той заяви, че България трябва да преразгледа проекта за АЕЦ "Белене", който се строял със стара технология, и да насочи вниманието си към доизграждането на АЕЦ "Козлодуй". 

Според Петкова новата атомна централа е нужна и заради Зелената сделка на ЕС и нуждата България да замени емисионната си енергия с по-чиста, каквато по принцип е атомната. Припомняме, че повратностите в проекта "Белене" бяха много през годините, но към момента процедурата се намира в петия си етап. А именно - с петте компании, останали в късата листа за избор на инвеститор, е подписан информационен меморандум, а в Националната електрическа компания е подготвена информационна стая, където представителите на "Росатом", "Фраматом", "Дженерал електрик", китайската CNNC и Корейската хидроядрена компания трябва да се запознаят с документацията.

Седми блок в Козлодуй

В същото време  днес Министерският съвет да даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне разговори с американски компании, за да получи приблизителна сума за цената на строителството на седми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". 

Тоест правителството смята наистина да развива и двата проекта едновременно. 

Това, което обаче не е ясно, е колко ще струва въпросният седми блок, а Петкова не можа да каже дори ориентировъчно число. Все пак публично известно е, че министърът на енергетиката в правителството на Орешарски - Драгомир Стойнев, беше договорил модерен нов реактор от американската "Уестингхаус" на цена измерима в милиарди.

"Целта е да видим най-модерните технологии, които САЩ разработват, с цел диверсификация на ресурсите, затова се насочваме и към тях", обясни тя явно имайки предвид, че АЕЦ "Белене" е практически руски проект.

Малко по-късно министърката даде брифинг по темата, като заяви, че въпреки странното съвпадение на момента, в който правителството заговори за седми блок и посещението на Фанън, то не може да се говори за някакъв вид реверанс към САЩ, заради вероятното налагане на US санкции върху "Балкански поток". 

"Не можем да говорим за реверанс, ние работим само в интерес на българските граждани и нашите национални интереси. Това е въпрос на нашата енергийна политика и политиката на ЕС"

В същото време обаче Петкова не пожела да обясни каква мощност е нужна в новият седми блок, нито какво гориво ще се използва. За това било твърде рано, сега правителството просто опипвало почвата, за да прецени как да действа. 

Иначе Петкова многократно повтори, че нуждата от две ядрени мощности е продуктувана от зеленото бъдеще на европейския континент и желанието на ЕК държавите да променят енергийния си микс, изваждайки от него въглъщните централи. В България те генерират около 4 000 мегавата, така че ще се наложи да бъдат заменени. 

Срокът за край на проучването на БЕХ би трябвало да изтече в края на 2021 г., посочи министърката.