"Без да ви минава през ума, че трябва нещо различно. Това, което сме приели като мерки в момента, е предостатъчно. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения."

Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет, което на фона на днешния рекорден брой от новозаразени от 785 души за първи път от доста време се проведе присъствено.

Премиерът реши изрично да акцентира, че расте броят на заразените, а не на болните. (Ако се съди по данните за хоспитализирани пациенти от Единния информационен портал, расте и броят на болните, настанени в лечебни заведения - бел. ред.)

"Броят на заразените се увеличава, не на болните, всички институции трябва да работят координирано по темата COVID-19", каза още Борисов, който при двуцифрено число от заразени през април вещаеше картини за чували с трупове.

"Дистанция, дезинфекция и внимание на всеки да не се зарази", добави още той.

Според него "в динамичната среда, в която броят на заразените с COVID-19 се увеличава, изисква също институциите да продължат да бъдат максимално концентрирани, а контролът да е изключително силен. Особено сега, когато предстои и сезонът на грипната епидемия."