Филхармонията на Ню Йорк отмени целия сезон 2020-2021 заради пандемията, става ясно от съобщение на сайта на прочутия оркестър.

Подобни мерки се вземат за пръв път в историята на оркестъра, който е най-старият симфоничен оркестър в Америка и един от най-старите в света.

„За пръв път в 178-годишната ни история изцяло отменяме сезон”, подчертава президентката на Нюйоркската филхармония Дебора Борда.

„Заради задължителните изисквания на щатските и градските власти оркестърът няма да може, както бе планирано по-рано, да продължи през януари изпълненията си на живо в затворено помещение. За съжаление всички концерти, планирани от 6 януари до 13 юни, трябва да бъдат отменени”, се казва в изявлението на оркестъра.

По-рано ръководството на „Метрополитен опера” също обяви нулев сезон 2020-2021. Театралните постановки на Бродуей пък ще бъдат възстановени не по-рано от 30 май 2021 г.

Нюйоркската филхармония е основана през 1842 г. от местни музиканти под диригенството на Юрели Корели Хил. Сред диригентите, които са ръководили знаменития оркестър, са Чайковски, Рихард Щраус, Стравински и Копланд. Главен диригент в момента е Яп ван Цведен, който е музикален директор на състава от сезон 2018/2019.

"Площад Славейков"