Новосибирският център "Вектор" регистрира втората руска ваксина срещу COVID-19, обяви президентът Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

От руското здравно министерство обявиха, че гражданите ще могат да бъдат ваксинирани с "ЭпиВакКорона" от 1 януари 2021 г.

Въпреки че тя все още не е преминала през критичната Фаза 3 на изпитанията, вицепремиерката Татяна Голикова обясни, че е безопасна и че първите 60 хиляди дози ще бъдат произведени много скоро.

"Трябва да увеличим производството на нашата първа, а сега и втора ваксина", призова Путин. "На първо време трябва да снабдим местния пазар".

Държавният глава допълни, че Русия ще работи с чуждестранни партньори, за да засили производството.

Това е втората руска ваксина срещу COVID-19, след като първата - "Спутник V" - бе регистрирана в средата на август. На 12 октомври Москва обяви, че вече 10 000 доброволци са били ваксинирани.

Компанията, която произвежда "Спутник V", обяви, че повече от 50 страни са проявили интерес към ваксината и че са били отправени поръчки за 1,2 милиарда дози от август насам. Трета ваксина, разработвана във Федералния научен център "Чумаков", може да бъде регистрирана до декември, съобщи Голикова и допълни, че Фаза 2 на клиничните тестове стартира на 19 октомври.