След продължил над пет часа дебат, показващ "класата" на българските народни представители, председателят на парламента Цвета Караянчева остана на поста си. Дебатът бе посветен на искането на левицата и на ДПС за отстраняването ѝ по ред причини и бързо се изроди в обвинения, намеци и обиди, които напълно кореспондират с рейтинга на най-важната институция в българската парламентарна демокрация - цели 7 на сто. Говореше се за обидата, нанесена на Кърджали (препратката е ясна), за мъжествеността на Веселин Марешки, за сексуалните наклонности на определени народни представители. Направен бе и изводът, че ако някой си позволява обидни квалификации по адрес на жените, то е заради... географските ширини, по които живеем. Все пак не сме били "стари демокрации като Англия или Франция". Стана ясно още, че ако от левицата искат отговори от премиера Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол, лидерката Корнелия Нинова трябва да го покани на ресторант. Намесени в дебата бяха и песните на майката на Вежди Рашидов.

Но върхът (или дъното) бе достигнат с репликата: "В тази зала се краде!" и с обвиненията, че шестима от БСП се нахвърлили физически на спасителя на "откраднатата" папка с "пасквила" на Спас Гърневски от ГЕРБ - Маноил Манев, също от ГЕРБ.

Вчера БСП и ДПС внесоха проект за решение за освобождаването на Караянчева за: погазване на конституцията, поставяне на Народното събрание в подчинение на волята на Министерския съвет - в частност на премиера Бойко Борисов, липса на прозрачност за работата на институцията със затварянето на журналистите в стая в приземния етаж на сградата, системно погазване на правилата на законодателния процес и използването на груби епитети и определения от страна на Караянчева и укриване на сигнал за несъвместимост на член на Централната избирателна комисия.

В крайна сметка предложението на опозицията бе подкрепено от 97 народни представители, а 126-ма бяха против. Цвета Караянчева остава председател на 44-тото Народно събрание.

Но как се разви дебатът:

Корнелия Нинова

В 9 ч. самата Караянчева предложи първа точка да е проектът на решение за отстраняването й и така мястото й зае зам.-председателят Емил Христов (ГЕРБ). Последваха изказвания на лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, с които те аргументираха искането си. Мотивите им бяха представени вчера. "Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ - агресивно говорене и арогантно поведение, основни характеристики на ГЕРБ. Омразата и разделението са на власт. Когато нямаш капацитет, експертиза и визия, остават агресията, омразата, арогантността. Това няма да помогне да останете във властта, гражданите не искат вече някой да ги навиква. Караянчевщината няма място в българския парламент", заяви Карадайъ.

"Не народ, а мърша"

Дотук добре. Но "сезонът" откри Славчо Атанасов (Обединени патриоти), за да заяви следното:

"Тази история с обидите на жените - нека знаем на кои географски ширини живеем. Ние не сме нито Англия, нито Франция. Но ще ви кажа, че от тази свещена трибуна са се казвали много по-груби неща... Мен как ли не са ме наричали, но тука от тази трибуна патриархът Пенчо Славейков казва - "не народ, а мърша", а въпреки това е велик."

После разви тезата, че няма безгрешни хора, че Караянчева е политик, който "не е откраднал нито една стотинка от държавата, за разлика от лидери на други партии от село Крушовица, които на 28 години станаха приватизатори" (явен намек към Нинова). И допълни, че от ДПС я атакували, защото пробила "крепостта им Кърджали" от 2009 г. насам и с атаките ки към нея ще я превърнат в "мъченица". "Много ви боли, че ви пробиха крепостта. Много ви боли".

Репликира го Антон Кутев (БСП):

"Тая трибуна е едно от местата, от които думите се превръщат в реалност. Когато говорим за председател - не го сравняваме с вас или с мен, а с предишните. Тук е бил Петко Славейков, не Пенчо. И това го е писал, не го е казал. В залата е бил друг Славейков, а не този. Стефан Стамболов, Каравелов. Моето опасение е, че превърнахме политическият елит в блато, което ви мъкне надолу. Добра била жената. Ми добра е, само че ние няма да се женим за нея."

 "Атанасов, стигнахте дъното днес" - подхвърли и Георги Свиленски.

Да преместим парламента в кръчма

Да защити колежката от ГЕРБ стана Вежди Рашидов. Или по-скоро първо да изтъкне своята заслуга за "разбиването на бастиона", а после да даде идея къде трябва да протича парламентарният контрол, така че премиерът Бойко Борисов да се появи на него.

"През 2009 г. аз бях водач на листа и мажоритарен кандидат. Бастионът да се пропука беше моя заслуга", започна той и обясни как е бил предаден от ДПС. - "Безкрайно много съм помогнал на вашия почетен председател. Когато Карадайъ още не беше Кевин Костнър, аз бях до ДПС. Като си сменяте очилата с по-скъпи от на председателя, винаги падате".

"Нинова, стига с тая любов към Бойко Борисов. Постоянно искате Бойко Борисов, поканете го на кръчма. Дебатът днес трябва да е не, че Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата държавата. Нея трябва да отзоваваме!. 

Вежди Рашидов

На което реагира Свиленски:

"Не казахте нищо по мотивите за тази оставка. Казахте, че премиерът, ако иска да се среща с парламентарна група - да се срещат в кръчма. Парламентът в кръчма ли искате да преместим? Мястото на премиера е тук, има си място, но не идва."

Но Рашидов не се даде. От левицата не го били разбрали:

"Премиерът, когато е трябвало, винаги е идвал, той не е на повикване, не е част от Околовръстния път. Да се обяснят като мъже някъде, щом има такива страсти, това казвам. Много говорите, ама един сладолед не сте изобретили... А тук - музеи, театри ремонтирани, що не заведохте Папата другаде, а на Ларгото?"

Уважаема г-жо кърджалийска мъченица

Хамид Хамид (ДПС) мина отново на въпроса за сигнала до Караянчева за несъвместимост на един от членовете на ЦИК (НС назначава комисията), обръщайки се към нея с "уважаема г-жо кърджалийска мъченица". След което допълни:

"Ако Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с краткото определение на председателя на ГЕРБ. Не сме съгласни с думата "кърджалийска"... Като самооценка звучат думите й "Ходи пеша, бе!". Според обясненията й е била там само като партийна труженичка. Но пропусна да каже, че е отишла с влака, а не с колите на НСО. С поведението си г-жа Караянчева сведе авторитета на НС по-ниско от цех за производство на градински метални изделия. Ръководството на ГЕРБ трябваше да разясни на Караянчева, че законите и конституцията трябва да се спазват и в събота, и в Лом."

Хамид Хамид

Красимир Ципов (ГЕРБ) пък обяви как тя имала подкрепата на много български граждани и "то не е на граждани, които симпатизират на управляващото мнозинство". Не стана ясно от къде разполага с тази информация. Заяви само, че Караянчева обикаляла малките населени места. След което подчерта:

"Няма да стане! Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-тото НС до края на месец март следващата година!"

С други думи - предсрочни избори няма да има.

Раснах в този град, бос ходих по улиците, пях песни

Александър Симов (БСП) постави под съмнение заслугите на Караянчева за Кърджали и пак направи препратка към онова изказване от онзи запис: "Нито един гражданин на този красив град не заслужава да му се лепва такова петно". И разви тезата как граждани му се обаждали и му казвали, че като се каже "Кърджали" ги посрещали с "неудобно притеснено хихикане".

"Не заслужават хората като кажат "Кърджали", се сещат за Караянчева.

Отидете в Кърджали. Безкрайно кадруване и никаква работа за самия град!"

После Симов говори за залостените журналисти, припомняйки, че тезата на Караянчева е, че проектът за Партийния дом бил такъв от времето на Георги Пирински, а "още на следващия ден я уличиха в лъжа и казаха, че проектът е различен. Още в момента в който я хванаха в лъжа, трябваше да подаде оставка".

"Не знам какъв човек е Караянчева, но като председател на парламента тя е провал!", заяви в заключение.

Александър Симов

Но и тук Рашидов реши да отговори, лично засегнат:

"Не знам какво знаете за Кърджали. Аз съм от Кърджали. В центъра до днес стои паметника на моята майка. Раснах в този град, бос ходих по улиците, пях песни, театър направихме. Тези килими... явно не разбирате от килимарство. Един килим колкото повече старее и се ходи толкова по-ценен става. Отидете на Босфора да хапнете малко рибка.

Докато тя беше координатор, цъфнаха фирмите, пара имаше."

На това Симов отвърна, че не вижда какво друго може да направи освен да напише есе на тема приносът на Вежди Рашидов в световната история и българската политика - друго не мога да ви отговоря.

Любов, чисто другарска

Дойде ред на лидера на "единствената истинска опозиция" (по собствените му думи) - Веселин Марешки, да защити Караянчева. Тръгвайки от килимите, които тя дари на кърджалийския театър, председателят на "Воля" и зам.-шеф на НС зави в неочаквана посока и плътно следваше този курс до края на дебата. 

Кристиан Вигенин

"Шест килима, една църква, една болница, няма никакво значение. Важен е фактът на дарителство", започна. И продължи със "справка" какво са дарявали от БСП, като посочи депутата Кристиан Вигенин: "дарявал своята любов, чисто другарска, чисто политическа, към лидера Сергей Станишев".

"Нямам никакво намерение да ставам хомосексуалист, за да започна да се харесвам на колегите от БСП", заяви пак по някое време Марешки, ни в клин, ни в ръкав. 

Последва възмутена реакция от редовете на социалисите, което той коментира така: "Бях подготвен за просташкото поведение, което ще започнете да изказвате."

"Има един зам.-председател на НС, който проявява особен интерес към еднополовата любов. Ние не можем да му помогнем, нито аз персонално, нито нашата парламентарна група, но има психолози, които могат да обяснят от къде идва този интерес", заяви малко по-късно Вигенин.

И дори посочи, че ако Караянчева сега излезе на трибуната и поиска оставката на заместника си, лично той ще гласува "за" нейното оставане на поста.

"Той си призна каква е истината. Ако вземете оставката на Марешки, оставяме Караянчева. Няма никакви принципи. Натиск върху Караянчева, за да махнете Марешки. Опазил ме Бог, ако търся своята мъжественост, да се допитам до Вигенин. Но ако реша да стана жена, ще му се обадя задължително" - бе отговорът на заместника на Караянчева.

Славеят на Родопите

Така, в шеги и закачки този дебат продължи. БСП и ГЕРБ спореха за това колко законопроекта на опозицията тънат в забвение, като тук Антон Кутев припомни и този за лихвоточките.

"Все ми е тая какво е казал Бойко Борисов за Цвета Караянчева, тва си е тяхна работа. Но лихвоточките - едни 180 милиона лева държавата не плати на гражданите и това е категорично по вина на г-жа председателката. Беше внесен друг, не нашият проект. И той не мина на второ четене. Държавата им ги открадна, това се случи и със съдействието на Цвета Караянчева. Тя много добре знаеше какво прави", заяви Кутев.

И припомни проекта за изменения в Закона за радиото и телевизията, за който с Рашидов се скараха в комисия, "защото той ме занимаваше с майка си и колко песни пее". "Хората отвън искат контрол на главния прокурор - само че и този законопроект не влиза" - заяви още Кутев. И посочи в заключение:

"Ставаме свидетели на падение на политическите елити до политическа кал. Произведохте едно от най-мръсните калища и затова сме 7% по рейтинг. Вие всички сте безмислени!"

Председателят на комисията по култура пак възрази. На лична основа:

"Да ви кажа, че моята майка има 300 песни и няма певец в историята, който да има толкова. А прозвището й и до днес е Славеят на Родопите. Вашето не го знам какво е. Нямате никакво достойнство и заслуги да замесвате една велика жена. Оставете и думата "народ". 7,5 милиона са. И са на работа, не са на площада. Пет човека като викат отдолу и им викате "народ"."

Йордан Цонев

Йордан Цонев (ДПС) пък реши да внесе яснота относно "разбиването на бастиона на ДПС в Кърджали", припомняйки, че с изключение на един мандат и "кметът е на ДПС, и общинският съвет е на ДПС". "По системата Д`ондт имахме 5 от 5 мандата, но ДПС искаше системата да се смени, защото смяташе, че не е добре да няма друго представителство. И благодарение на това нямаме 5 от 5, но имаме мандати в други райони, защото искаме да разширяваме нашето влияние. Така че по-скромно с разбития бастион на ДПС", заяви.

Сподвижничката на Марешки Кръстина Таскова пък обяви, че тя, както и цялата партия и всичките й симпатизанти се разграничавали от "абсолютната простащина", която се чувала днес от трибуната. "Какъв проблем решихте днес, колеги, тук?! Училищата пламтят от ковид!" - обяви тя. И бе скастрена от доктор Георги Михайлов да не всява паника в населението с "абсолютно необосновани твърдения".

Дръжте крадеца!

Т.нар. дебат вече прехвърляше четвъртия час, когато Спас Гърневски (ГЕРБ) реши да се изкаже и излезе на трибуната. Според старо свое решение, левицата напуска залата, когато той говори и така стана и днес. Настъпи малък хаос, викове "Довиждане!" и председателстващият даде 30-минутна почивка. Но ето какво се случи след нея...

Запъхтян Младен Шишков (ГЕРБ) обяви: 

"В тази зала се краде!"

И сподели как депутатите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков откраднали папката на Гърневски, в която той бил подготвил речта си. Гьоков "тръгнал да излиза с тази папка от залата по най-непристоен начин" и бил посрещнат от "колегата Манев" и помолен от него "тази папка да бъде върната". "Вместо това Гьоков по най-безогледен начин започна да се възпротивява. След което шест човека от БСП се нахвърлиха физически на Манев."

"Това е дъното на поведението на колегите от БСП! Колегите от БСП имат навика да крадат не само физически, но и интелектуална собственост!"

След което Шишков заплаши, че пред залата има камери, има записи и медиите щели да научат (а можеше да са, ако бяха допускани до тази част на сградата, б.р.).

Веселин Марешки

На това отвърна Антон Кутев, с друга версия и със заплахата:

"Аз снимах, записите ще попаднат не в CNN, а по цял свят".

"Да се прекрати този цирк! Нашият колега твърди, че ще има компромати срещу депутати, ще ги даде в CNN! Да се сигнализира до Гешев, не може да се събират записи и компромати срещу депутати!" - намеси се Рашидов.

Гърневски, с папка под ръка, се добра до трибуната.

"Поне папката е пълна, всичко е вътре. Обаче комунистът си е комунист. Може да е една папка, но трябва да открадне нещо. То не остана какво да се краде в тая държава, минаха на канцеларски материали", констатира.

Левицата напуска запала преди изказването на Гърневски.

След което изчете съдържанието й, а именно: че искането за свалянето на Караянчева било "сатанински политически пир по време на чума, опит за преврат срещу законното правителство, целящо да обърне европейския път на България". "Това е безпрецедентен антибългарски заговор, подстрекаван и изпълняван от национални предатели". И така - президентът Румен Радев бил "метежник, преследващ своите въжделения за президентска република", "изпълнителните директори на метежа" били Отровното трио, като те пък били "назначени от олигарси от криминалния преход". Последва историческа ретроспекция за "депесарския шут", "обръчите от фирми", "целувката на Орлов мост" (между дявола и юда, между палача и адвокатите на жертвите)".

"Долу ръцете от председателя на Народното събрание! Долу ръцете от министър-председателя и неговото правителство! Долу ръцете от главния прокурор!" - финишира Гърневски, като не стана много ясно а) как със смяната на председател на НС се сваля цяло правителство и б) какво общо има тук Иван Гешев.

Ще се видим в съда

Видно от разказаното дотук, малко от ораторите говореха по същество по мотивите за проекта на решение. Десислава Атанасова (ГЕРБ) опита да ги обори точка по точка, заявявайки, че не отговаря на истината това, че Борисов не се появява да отговаря пред депутатите - нямало искания от страна на опозицията. По отношение на мястото на журналистите в Партийния дом - решението било на всички парламентарни групи, по отношение на "Ходи пеша, бе!", от БСП и ДПС останали "невъзмутими", когато обиждали ГЕРБ на "мутри".

Десислава Атанасова

"Ако някой от вас е имал колебания дали това НС трябва да си ходи, то вече едва ли има такива. Спасително е за България този парламент да бъде разпуснат веднага и да се произведат избори. Парламентарният контрол беше предложение за среща в ресторант. Дъно. Несгодите на цяла гилдия дейци на културата днес в условията на COVID в дебата беше сведен до дъното със спор за три килима трета употреба и как помогнало това на културните дейци", заяви в отговор лидерката на БСП Нинова.

И на стой ред се зае да опровергава думите на Атанасова, определяйки ги като лъжи и изброявайки колко пъти левицата е викала Борисов в НС. И заплаши със съд, както осъди Борисов, всеки, който я засегне на темата "Техноимпекс", СДС или "г-жа Лъжа".

Скок от родопска канара

Последната дума бе на Караянчева. И всъщност тя опита да обори мотивите на опозицията един по един, а не дебатиращите преди нея. Сама засегна "записите".

"Имаше моменти, в която на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара от Родопите", прочете словото си по повода председателката на НС.

"Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета. Най-малко от вас"

От ГЕРБ се бяха подготвили с букет за гласуването. Снимка БТА

Какво още каза Караянчева, вижте ТУК.