„Ние сме в ситуация, в която, както се казва – всичката Мара втасала с АЕЦ „Белене“, та стигнахме и до АЕЦ „Козлодуй“. Като чух новината в началото си помислих, че е някаква шега."

Това заяви днес пред БНР Славчо Нейнов - председател на Института за енергиен мениджмънт, по повод на изненадващата новина от вчера, че правителството смята сериозно да търси начини да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", и то с американски реактор. Само няколко часа след като премиерът Борисов съобщи информацията пък Министерския съвет даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне сондажи с US компании за възможностите и условията по изграждането на такава мощност. 

Нейков припомни, че идеята за нов блок в съществуващата централа е в тотален разрез с проекта за енергийна стратегия, представен само преди около месец. Големият проблем според него обаче е тоталната неизвестна за това какво точно иска да прави правителството. Особено в контекста на АЕЦ "Белене".

"Преди да е ясно какво ще стане с „Белене“ (проектът за мен е обречен и е време вече правителството официално да обяви това, да го признае), тогава може да се мисли за нови мощности“, коментира той. 

Още по-големите стават съмненията за възможността за продължаване на проекта АЕЦ "Козлодуй" от думите и на Антон Иванов - бивш директор на централата.

"На площадка № 2 на АЕЦ "Козлодуй" има издадени документи, които касаят точно определена технология - водоводен реактор под налягане, който е 1000 мегавата. За това са издадени документите. Ако има друга идея за друг тип технология, трябва да започнем отначало", обясни Иванов. 

Още по-странна изглежда заявката на властта да направи седми блок, за да "деверсифицира" и ядрения сектор в страната. Според Иванов обаче такава диверсификация в този бранш се прави основно през доставката на гориво, а не през строителството. Припомняме, че вчера министърката на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че американци ще строят и ще доставят технологията, но пък чие щяло да е горивото - било твърде рано да се каже. 

"АЕЦ "Козлодуй" работи в тази посока и по отношение на съществуващите блокове, т.е. ние ще я постигнем и със сега работещите блокове, няма нужда да изграждаме друг блок, който да бъде диверсифициран", обясни Иванов.

Според енергийния експерт Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, решението за строеж на 7-и блок на "Козлодуй" заедно с новината за обмисляне на закупуване на още 8 изтребителя Ф-16, е пореден опит да се успокоят американските партньори, че България, въпреки че участва в два руски мегапроекта - "Белене" и "Турски поток", остава стратегически партньор на САЩ:

"Начинът, по който се сервират на публиката, е смешен. Подценява се потенциалът на експертната част от публиката, както и потенциалът на политиците в Брюксел и Вашингтон да разберат какви са истинските намерения на правителството - стратегически погледнато в енергийния отрасъл, и какви са реалните действия. Няма последователност във вземането на решенията в енергетиката, нито показват готовност България реално да се обвърже с процеса на диверсификация - както в газовия сектор, така и в ядрения."

И категорично заявява - действията на България показват, че продължава да е изключително зависима от Русия и че не иска да променя тази зависимост. 

Изследване на ЦИД пък показало, че България няма да има нужда от нова ядрена мощност поне до 2050 г., когато се очаква да бъдат изведени от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй". Владимиров беше категоричен, че дори и да спрат работа въглищните централи, енергийната система на страната е стабилна.