Кметът на Лондон Сaдик Хан обяви, че от събота градът ще навлезе в ниво 2 на ограничителни мерки срещу COVID-19, предаде Би Би Си. Това включва забрана за хората от различни домакинства да си гостуват и се препоръчва избягването на пътуването в обществения транспорт. 

"Намираме се в критичен момент в нашата битка срещу COVID-19 в Лондон. Вирусът се разпространява бързо във всеки ъгъл на нашия град. Скоро ще достигнем средно 100 случая на 100 000 души - със значителен брой квартали вече над този праг. Приемите в болниците са увеличени. Повече пациенти отиват в интензивни отделения. И за съжаление броят на лондончаните, умиращи всеки ден, отново се увеличава. Очаквам днес правителството да обяви, че Лондон скоро ще премине към ниво 2 - или нивото на ограничения с повишена готовност", заяви Сaдик Хан.

Кметът заяви, че "просто няма друга опция". Той увери, че продължава да настоява правителството да осигури по-голяма финансова подкрепа и допълни, че "предстои тежка зима".

Хан подкрепя налагането на повторна общонационална карантина.

"Като се има предвид до каква степен вече е позволено на вируса да се разпространява - и предвид пълния провал на правителството да получи работеща система за тестване, проследяване и изолиране, вярвам, че се нуждаем и от действия в национален мащаб - точно както правителствените съветници препоръчват. Ето защо ще продължа да призовавам за кратка национална карантина. Това може да спаси хиляди човешки животи, да свали вируса до управляеми нива и да даде на правителството повече време, за да овладее тестването му и да изгради система за проследяване."

Лейбъристкият министър в сянка Уес Стърлинг заяви по адрес на новите мерки, че ще оставят бизнесите отворени "само на теория" и призова за повече икономически стимули:

"Има много ресторанти, пъбове, барове и други заведения, чиито врати ще останат отворени, но клиентите няма да припарват."