Въпреки че рискът от атомна война в света засега е малък, НАТО и Германия започнаха от днес тайни тренировки за действия в случай на нападение с ядрени оръжия. Ученията се провеждат в Германия.

Според ДПА ученията трябва да се проведат тайно в Северен Рейн-Вестфалия под името „Steadfast Noon“ и ще продължат цяла седмица.

В учението участват още военни части на Холандия, Италия, Белгия. Германската армия съобщи на сайта си в интернет, че италиански военни части гостуват в страната до 15 октомври и затова интензивността на полетите над населените места около Ньорвених, Северен Рейн-Вестфалия, ще се увеличи. По време на ученията военните ще ще упражняват как да вадят американските атомни оръжия от подземните хранилища и да ги монтират на самолетите. Подробна информация за точния сценарий на ученията обаче не се съобщава.

Според военни експерти може да се очаква, че светът ще влезе в нова надпревара с въоръжаване, след като Тръмп излезе от споразумението за Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. В момента САЩ работят над нова мобилна система за ракети със среден обсег на действия, която в рамките на договора щеше да е незаконна.

В същото време изтича и последният голям договор за спиране на надпреварата във въоръжаването, подписан от САЩ и Русия. Става дума за разпространение на ракети с атомни глави.