Българските експерти, отговарящи за затварянето на енергийни мощности у нас, да напишат бързо писмо, в което да обяснят всички проблеми, които ще има страната ни, ако премине на режим на скоростно затваряне.

Темата е била обсъдена между премиера Бойко Борисов и председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Това заяви Борисов при пристигането си за участие в Европейския съвет в Брюксел.

Преди това той се видя с ръководители, членове на Европейската народна партия (ЕНП). И на тази среща е говорил с Фон дер Лайен.

„България подкрепя борбата с климатичните промени. Но в същото време искаме и работим много активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката е на въглища. България е такава. Близо 60 на сто от енергията се произвежда от въглища“, изтъкна Борисов.

И нападна опозицията както в България, така и в Европарламента:

„Нашите разчети бяха таван от 40 на сто намаляване на въглеродните емисии. Това беше пределът на силите ни да се справим сами. Политическите ми опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ. Но доколкото разбрах, в ЕП социалдемократите, десните извън ГЕРБ, либералите от ДПС, БСП са гласували за 60 на сто таван.“

През миналата седмица ЕП прие мандата за преговори по климатичното законодателство на Съюза. Предложението на Еврокомисията бе целевото намаление на въглеродните емисии да бъде увеличено от 40 на 55 на сто. Евродепутатите обаче одобриха таван от 60 на сто.

„Думите на Борисов по адрес на БСП са лъжа. Ние гласувахме за таван до 55 на сто, понеже на тази основа е оценката на въздействие“, заяви специално за Клуб Z евродепутатът Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Той съжалява за вдигнатата на 60 процента „летва“. Но изтъкна, че радикалната левица е искала тя да бъде дори 66%.

Борисов направи изказването си само ден след като Еврокомисията разпространи доклада си „За състоянието на Енергийния съюз“. В частта за България се препоръчва страната ни да обмисли мерки в подкрепа на стратегията за поетапен отказ от употребата на въглища.

Премиерът приветства усилията на ЕК за единен медицински протокол за всички държави в борбата срещу COVID-19. Темата бе обсъдена на няколко европейски съвета.

„Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо за всички. Да си помагаме на медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките ще е вече фатално“, каза Борисов.

Той изтъкна, че ратифицирането на Фонда за възстановяване от всички национални парламенти трябва да стане максимално бързо.

През ратификация в парламентите трябва да мине и споразумението за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след „Брекзит“, припомни Борисов. И предупреди, че това ще стане трудно предвид малкото време, както и пандемията. Българският министър-председател се надява на компромисно решение, като бъде запазено единството на ЕС.

За срещата си с лидерите от ЕНП Борисов написа във фейсбук:

"Уважаваме протестиращите, но решенията ще бъдат взети на изборите през март. Това заяви пред мен генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истурис. Той ме поздрави за приемането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз, както и за убедителната победа на ГЕРБ на частичните местни избори в България. Според Лопес влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната и гаранция за бъдещ просперитет."