На 18 октомври изтича международното ембарго върху оръжейната търговия с Иран. Президентът Хасан Рохани поздрави народа по случай предстоящото събитие, пише днес руската редакция на Би Би Си, цитирана от БТА.

"От неделя нататък ще можем да продаваме оръжия, на когото пожелаем, и да купуваме, от когото пожелаем. Поздравяваме скъпия народ на Иран и му съобщаваме добрата вест: 10-те години жестоко ембарго приключиха", заяви Рохани на седмичната си среща с министрите, излъчена в пряк ефир от държавната телевизия IRINN.

Този срок бе установен през 2015 година. Всеобхватният план за действия, подписан през юли 2015 г. от Иран и шестте велики сили, предвиждаше постепенно вдигане на санкциите.

През 2018 г. администрацията на Доналд Тръмп се оттегли от "ядрената сделка", като заяви, че Иран продължава ядрената и ракетната си програма и дестабилизира Близкия изток. Останалите участници във Всеобхватния план обаче не подкрепиха Вашингтон.

Проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за продължаване на оръжейното ембарго, внесена от САЩ през август т. г., не бе приета.

Подновяването на руския оръжеен износ за Иран на практика не буди съмнения, убеден е Руслан Пухов, директор на московския Център за анализ на стратегии и технологии.

Зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви в края на септември, че скоро ще се появят нови възможности за научно-техническо сътрудничество с Иран.

След края на ембаргото няма да има принципни пречки Русия да възобнови продажбите на продукция с военно предназначение за Иран, заяви Руслан Пухов пред руската редакция на Би Би Си.

Чрез своя министър на външните работи и други високопоставени служители Москва неведнъж е изтъквала, че води независима политика в оръжейната търговия, напомни експертът.

Два сериозни фактора обаче ограничават износа на руски оръжия за Иран, посочи той.

"Първият засяга платежоспособността на Иран, силно пострадал от санкциите и коронавирусната пандемия. За разлика от Северна Корея Иран не е тоталитарна държава, властите там трябва да се съобразяват с вътрешното обществено мнение. Те не могат да си позволят разкоша да пилеят много пари за оръжия, при положение че поскъпват стоките от първа необходимост, а трябва и да инвестират в здравеопазването."

"Другият фактор е позицията на Израел. Америка не може да се налага на Русия, но с Израел имаме взаимно разбирателство по много въпроси, да не забравяме личните връзки между Путин и Нетаняху. Израел със сигурност ще възрази срещу нарастването на иранската военна мощ", каза Пухов.

"За иранците може да представляват интерес руските средства за ПВО и радиоелектронна борба, а най-вече авиацията. Днес иранските ВВС имат на въоръжение стари американски и съветски машини плюс местни модели на базата на американски самолети от трето поколение. Предполагам, че те ще искат да купят от Русия 12 до 36 изтребители-бомбардировачи Су-35СМ", прецени той. 

Възможността Иран да се сдобие с тях явно тревожи най-много САЩ.

"С тези смъртоносни самолети Европа и Азия може да се озоват под прицела на Иран. САЩ никога няма да допуснат това", заяви през септември държавният секретар Майк Помпео.

Обещаните санкции обаче може и да не спрат Москва, тъй като - напомня Пухов - повечето руски производители на оръжия бездруго вече са санкционирани от САЩ, а Вашингтон едва ли ще стигне дотам да изключи Русия от банковата система СУИФТ.

Потенциалната конкуренция с Китай също няма да е голям проблем, защото руските оръжия засега са по-съвършени в технически план, отбеляза Пухов.
По думите му Техеран се нуждае най-много от бойни самолети, а китайските авиостроители все едно използват руски двигатели. За Иран ще е по-изгодно да купи авиационна техника директно от Русия.